De Agile Rødder - en podcast om agilitet, flow og samarbejde i praksis

Line Hviid & Rasmus Gøthgen

De agile metoder har gået deres sejrsgang gennem mange danske organisationer. Der har i hvert fald været rigeligt af de såkaldte ‘agile transformationer’. Intentionen bag at gå agilt handler som oftest om, at organisationen gerne vil levere hurtigere, styrke samarbejdet og være tilpasningsdygtig, når verden forandrer sig. Men hvad foregår der helt præcist ude på arbejdspladserne, når vi skal være agile? Og er det altid ‘agil’, der er svaret? Her lægger vi mikrofoner til åbne, ærlige - og som oftest - fornøjede samtaler om alt fra agilitet og proces-flow til samarbejde og arbejdsmiljø. Fokus er praktikken: Hvad GØR man, når man gerne vil være hurtigere - uden at sætte trivslen over styr? I hver episode har vi en gæst i studiet. Vi taler med dem om, hvad der lykkes for dem, og hvad de bøvler med. 👩🏻🧑🏼‍🦱 Dine værter er Line Hviid og Rasmus Gøthgen, begge med mange års erfaring inden for agile metoder, proces-flows og team-samarbejde. 🎭 BOOK OS: Vi kommer gerne forbi og laver underholdning på jeres arbejdsplads. Skriv til os på hej@deagilerødder.dk. LINKS: * Skal vi hjælpe jer med at optimere jeres flow, samarbejde og facilitering? * Agil ordbog - forstå, hvad vi siger * Følg os på LinkedIn read less
TechnologyTechnology

Episodes

41: Fokus på effekter og involvering af mennesker
Mar 19 2024
41: Fokus på effekter og involvering af mennesker
Rasmus Visby har mange års erfaring med projekter og forandringer ude i kommunerne. Her har han tidligere været ansat, og i dag hjælper han dem som konsulent. Og mand, kan vi alle sammen lære noget af kommunerne! Vi taler med ham om, hvorfor vi først og fremmest skal have fokus på den effekt, vi skaber på den lange bane. Modsat at forelske os i en specifik ydelse eller leverance, som lyder lækker, og som vi får lige nu. Vi taler også om, hvordan vi involverer mennesker og får alle personligheder og præferencer i spil - både når det gælder borgere og interne medarbejdere. Og så taler vi også om noget så skønt, som at huske at trække på tidligere erfaringer, når vi træffer beslutninger. Og at være klar til slå projekter ihjel. LINKS: * Studie-selfie med Rasmus (https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7173210380666671104) * Rasmus på LinkedIn (den rigtige Rasmus) (https://www.linkedin.com/in/rasmusvisby/) * Rasmus’ website, visby.dk (https://www.visby.dk/) * Z’ets vej - modellen du skal bruge fremover, når du involverer mennesker (https://www.visby.dk/ledersparring-til-alles-bedste/) * Den anden episode med en Rasmus-gæst: Fra PO til leder - og hvad vi kan lære af spejdere (https://deagileroedder.fireside.fm/23) * De gode, gamle dage med DR og Videnskab+IT (https://web.archive.org/web/20031205002826/http://www.dr.dk/videnskab/) * deagilerødder.dk (http://deagilerødder.dk) * Rasmus på LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/rasmusgøthgen/) - og på rasmusgothgen.dk (https://rasmusgothgen.dk/) * Line på LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/linehviid/) - og på lineh.dk (https://lineh.dk)
40: Sådan starter man agile teams - hvad vi kan lære af ITU
Mar 5 2024
40: Sådan starter man agile teams - hvad vi kan lære af ITU
Du skal spidse ører i denne episode, også selvom du intet har med studerende at gøre. Vi taler ganske vist med Stefano Vincenti om hans undervisning på ITU’s to Scrum-forløb, men vi skal da lige love for, at der er god læring at hente for virksomheder også! Vi taler om, hvordan de studerende bliver støttet og coachet hele vejen. Om det tætte samarbejde, ITU har etableret med virksomheder, og som betyder, at de studerende bliver dyppet i ægte praktik lige fra start. Og så taler vi om den vildeste team-matchings-proces og den rette respekt for Scrum Masters. Til sidst dribler vi også omkring den agile fremtid. Det agile står nemlig og vipper lidt. Det samme gør ideen om stabile teams. Det sidste har ITU også et interessant svar på. LINKS: * Studie-selfie med Stefano (https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7168141462440722432) * Stefano på LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/stefanovincenti/) * Tryzone.dk (https://tryzone.dk/) * Agilcoach.dk (https://agilcoach.dk/) * Episode 12 med Ida, der har gennemført ITU’s forløb: Fra Junior Scrum Master til Super Scrum Master (https://deagileroedder.fireside.fm/12) * Agil guru, Mike Cohn, a.k.a. verdens sødeste mand, var gæst i episode 25: Æh, hvad ER agilitet egentlig? Mike Cohn og lytterne svarer (https://deagileroedder.fireside.fm/25) * Episode 38 med Per fra Alka, der også talte om fluid teams: Gør organisationen agil: Keep it simple (https://deagileroedder.fireside.fm/38) * Hvad sker der i agile? Dét har vi talt om i det her webinar (https://zevio.com/da/event/mere-snak-om-flow-og-samarbejde-mindre-snak-om-agilt-1980) * deagilerødder.dk (http://deagilerødder.dk) * Rasmus på LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/rasmusgøthgen/) - og på rasmusgothgen.dk (https://rasmusgothgen.dk/) * Line på LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/linehviid/) - og på lineh.dk (https://lineh.dk)
39: Fokus på værdi med eksperimenter, feedback og retning
Feb 6 2024
39: Fokus på værdi med eksperimenter, feedback og retning
Tobias Egmose er kommunikations- og marketingschef i Danish Export, og han er en mand med en kæphest. Kæphesten hedder ‘Værdiskabelse’. Vi taler med ham om, hvorfor man både skal lave planer og samtidig afvige fra sine planer. Hvorfor man skal turde lave eksperimenter for at blive klogere, og hvordan det kræver tryghed overhovedet at turde. Og så taler vi om det dér evige dilemma mellem drift og udvikling: Hvorfor det er fornuftigt både at stoppe op i driften - og nogle gange helt at stoppe med at gøre noget - for at skabe plads til udvikling. LINKS: * Studie-selfie med Tobias (https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7158714428438294528) * Tobias på LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/egmose/) * Og på Twitter, a.k.a. X (https://twitter.com/egmose) * Og på egmose.com (http://egmose.com) * Danish Export (https://www.danishexport.com/) * Bettina Prühs-podcast, hvor Line og Rasmus var gæster: Teamflow - samarbejde i optimale processer (https://www.hrviden.dk/podcast/52/) * Vores første episode med Andreas, der heller ikke arbejdede i IT: Hvordan i alverden leder man agilt? (https://deagileroedder.fireside.fm/2) * Lines blog-indlæg om planer: Hvem har bildt dig ind, at en plan er et diktat? (https://lineh.dk/hvem-har-bildt-dig-ind-at-en-plan-er-et-diktat/) * deagilerødder.dk (http://deagilerødder.dk) * Rasmus på LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/rasmusgøthgen/) - og på rasmusgothgen.dk (https://rasmusgothgen.dk/) * Line på LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/linehviid/) - og på lineh.dk (https://lineh.dk)
38: Gør organisationen agil: Keep it simple
Dec 12 2023
38: Gør organisationen agil: Keep it simple
Gennem de sidste 6 år har Per Christian Møller arbejdet på at gøre Alka Forsikring agile. Har han lavet en stor omvæltning? Har han implementeret omfattende processer? Har han oplært medarbejderne i alle Scrum-guidens detaljer? Nøh, han har gjort det langsomt og i små skridt. Og han har fokuseret på at gøre det enkelt ved at støtte sig til de agile værdier og principper frem for detaljerne i de agile metoder. Vi taler med ham om, at det ikke er svært at implementere en metode. Det er langt sværere at få alle til at forstå, hvorfor vi arbejder anderledes. Vi taler også om, at kulturen skal være på plads, hvis vi skal lykkes med at arbejde agilt. Og så diskuterer vi, om de dér stabile teams nu også altid er så god en idé. FEEDBACK & ØNSKER: Giv os feedback og fortæl os, hvad DU gerne vil høre om fremover lige her: https://forms.gle/hXqSkyxtKbaijxqP9 LINKS: * Studie-selfie med Per (https://www.linkedin.com/posts/linehviid_agile-inspiration-simplicity-activity-7137697940629852160-KGWp?utm_source=share&utm_medium=member_desktop) * Per på LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/pcmoeller/) * Alka Forsikring (https://www.alka.dk/) * Lines opslag med ‘Oh, the irony!’ (https://www.linkedin.com/posts/linehviid_agile-transformation-doh-activity-6973157279017623552-vYIF?utm_source=share&utm_medium=member_desktop) * Episoden med Lunar (https://deagileroedder.fireside.fm/26) * Egern! (https://www.youtube.com/watch?v=SSUXXzN26zg) * Ordbogen (https://lineh.dk/agilrod/agil-ordbog.html) * deagilerødder.dk (http://deagilerødder.dk) * Rasmus på LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/rasmusgøthgen/) - og på rasmusgothgen.dk (https://rasmusgothgen.dk/) * Line på LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/linehviid/) - og på lineh.dk (https://lineh.dk)
37: Facilitering - gode råd og krigshistorier fra felten
Nov 21 2023
37: Facilitering - gode råd og krigshistorier fra felten
Hvad er facilitering egentlig? Hvorfor er det svært? Og hvad er smart at gøre? Det er vist i det store hele, hvad vi talte med facilitator Anne Cathrine Wind Fallesen om, da vi gen-inviterede hende til en rundbords-samtale om netop facilitering. Facilitering er nemlig Anne Cathrines hjertebarn (hvilket ikke siger så lidt, eftersom hun er et multi-passioneret menneske). Vi kommer også omkring faciliterings-trekanten og følelsesmæssige leverancer. Vi deler krigshistorier fra nogle af de gange, hvor vi selv virkelig kom på glat is. Og så sprøjter vi alle sammen gode faciliterings-råd ud af ørerne, incl. gode råd til online facilitering. Måske skal vi også advare om, at det her er den episode, der har den absolut højeste stemning nogensinde. Der er fest i studiet i en grad, så vi måske burde have medbragt konfettirør. Kom ikke og sig, at du ikke var advaret! LINKS: * Studie-selfie med Anne Cathrine og bøgerne (https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7130443169283895296) * Anne Cathrine på LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/cathrinefallesen/) * Another Nerd (https://www.anothernerd.dk/) - hvor du også finder Anne Cathrines bog * To gange Instagram-profiler, hvor du også kan finde Anne Catrhine: falle_anothernerd (https://www.instagram.com/falle_anothernerd/) og udviklereerogsamennesker (https://www.instagram.com/udviklereerogsamennesker/) * To gange podcasts: Hvor F er Balancen (https://podcasts.apple.com/dk/podcast/hvor-f-er-balancen/id1703534250) og Udviklere er også mennesker (https://podcasts.apple.com/us/podcast/udviklere-er-ogs%C3%A5-mennesker/id1653313796) (hvor Line dukker op lidt senere på året og taler om remote facilitering) * Anne Cathrines yndlings-faciliterings-podcast: Gruppen som læremester (https://podcasts.apple.com/us/podcast/gruppen-som-l%C3%A6remester-facilitering-i-praksis/id1651523768) * De to bøger, Anne Cathrine anbefalede: The Surprising Power of Liberating Structures af Keith McCandless & Henri Lipmanowicz (https://www.saxo.com/dk/the-surprising-power-of-liberating-structures_henri-lipmanowicz-keith-mccandless_paperback_9780615975306) og Tag teten af Mette Ullersted, Katrine Kent & Pernille Bandholm Jakobsen (https://www.saxo.com/dk/tag-teten_bog_9788794205221) * Den anden episode med Anne Cathrine: Forståelser, misforståelser - og parterapi for udviklingsteams (https://deagileroedder.fireside.fm/5) * Episoden med rundbordssamtale om personlig produktivitet (https://deagileroedder.fireside.fm/29) * Uddannelser nævnt undervejs: Faciliterings-uddannelsen (https://www.katrineschumann.dk/faciliteringsuddannelsen) og PAC, Professional Agile Coach (https://www.syndicate.dk/pac) * LinkedIn-post, hvor Anne Cathrine erklærer, at hun hader energizers (https://www.linkedin.com/posts/cathrinefallesen_facilitering-pauser-stilhed-activity-7100349579669164032-RGYQ?utm_source=share&utm_medium=member_desktop) * Jørgen Clevin (https://www.youtube.com/watch?v=lTCy7FcdGAw) og Jens Olesen (https://youtu.be/8s4vupiAkGQ?si=sOtE9lu8o4Lg4Wzt&t=412) * Miro (https://miro.com/), der burde sponsorere Line * Rasmus og Lines koncept, FlowCamp (https://flowcamp.dk/) (der blev færdigudviklet efter endt optagelse 😉) * Ordbogen (https://lineh.dk/agilrod/agil-ordbog.html) * deagilerødder.dk (http://deagilerødder.dk) * Rasmus på LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/rasmusgøthgen/) - og på rasmusgothgen.dk (https://rasmusgothgen.dk/) * Line på LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/linehviid/) - og på lineh.dk (https://lineh.dk)
35: Kvalitet, test og godt håndværk - på tur til TopDanmark
Oct 31 2023
35: Kvalitet, test og godt håndværk - på tur til TopDanmark
Man skulle tro, at man får et kort svar, når man stiller et så simpelt spørgsmål som: “Hvad er kvalitet?” Men selv hvis du holder dig indenfor det tekniske område, stikker svarene i utroligt mange retninger. Vi har været på tur til TopDanmark, hvor de i september satte fokus på kvalitet og test. Vi taler med arkitekt Michael Romose, Christian Jensen der arbejder med automatiseret test og Morten Dines Andersen, der er leder med holdning til kvalitet. Sammen med de tre kommer vi omkring alt fra det nørdede over det strategiske og til det menneskelige. Det handler om unit test, regressions-test og automatiseret test. Det handler om kundeforventninger, prioritering og godt håndværk. Og så handler det om at tale sammen om de opgaver, man skal løse sammen. LINKS: * Billeder fra optagelsen med publikum på (https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7115575935969447936) * Teaser-video fra optagelsen (https://www.linkedin.com/posts/deagileroedder_agile-podcast-inspiration-activity-7123185921172103169-mKrX?utm_source=share&utm_medium=member_desktop) * Michael Romose på LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/michaelromose/) * Christian Jensen på LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/christian-jensen-92b1b12b/) * Morten Dines Andersen på LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/mortenandersen/) * TopDanmark (https://www.topdanmark.dk/) * Den anden episode, vi har lavet med publikum på: Sådan kører du Shape Up i en startup (https://deagileroedder.fireside.fm/9) * Ordbogen (https://lineh.dk/agilrod/agil-ordbog.html) * deagilerødder.dk (http://deagilerødder.dk) * Rasmus på LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/rasmusgøthgen/) - og på rasmusgothgen.dk (https://rasmusgothgen.dk/) * Line på LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/linehviid/) - og på lineh.dk (https://lineh.dk)
34: Arbejdsmiljø i teamet - om individuelle behov og fælles sammenhængskraft
Oct 10 2023
34: Arbejdsmiljø i teamet - om individuelle behov og fælles sammenhængskraft
Nogle vil have fred og ro. Andre vil have masser af samtaler og sparring. Nogle vil helst arbejde hjemmefra. Andre vil gerne samles på kontoret. Ledelsen mener, at hjemmearbejde kun bør foregå om onsdagen - og så har de lige hørt, at en 4-dages arbejdsuge er skide-fedt. Individuel fleksibilitet og fælles rammer bokser efterhånden meget med hinanden på de danske arbejdspladser. Heldigvis har vi Bettina Prühs til at forklare, hvad der foregår, og hun kommer selvfølgelig også med gode råd til, hvordan man skaber gode rammer i de enkelte teams - på trods af bokseriet. Bettina er organisationskonsulent med baggrund i IT-drift. I de sidste mange år har hun hjulpet IT-virksomheder til et bedre arbejdsmiljø. Vi taler med hende om det hybride arbejdsliv, psykologisk tryghed og hvad pokker ledere, medarbejdere - og eventuelt også Scrum Masters - dog skal gøre med alt det her. Spoiler alert: Det er noget med at snakke sammen. Og lytte. LINKS: * Studieselfie med Bettina (https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7114850491418726401) * Godt Arbejdsliv (https://www.godtarbejdsliv.dk/) - Bettinas virksomhed * Bettina på LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/bettinapruehs/) * Bettinas blog-indlæg om hybridt arbejde: 94% af medarbejderne ønsker hybride arbejdsforhold (https://www.godtarbejdsliv.dk/2023/09/04/medarbejderne-oensker-hybridarbejde/) * Lines blog-indlæg om hybridt arbejde: Er du en rådvild leder, der ikke lader medarbejderne arbejde hjemmefra? (https://lineh.dk/er-du-en-raadvild-leder-der-ikke-lader-medarbejderne-arbejde-hjemmefra/) * Ordbogen (https://lineh.dk/agilrod/agil-ordbog.html) * deagilerødder.dk (http://deagilerødder.dk) * Rasmus på LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/rasmusgøthgen/) - og på rasmusgothgen.dk (https://rasmusgothgen.dk/) * Line på LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/linehviid/) - og på lineh.dk (https://lineh.dk)
33: Half Double, hvad hulen er dét?
Sep 20 2023
33: Half Double, hvad hulen er dét?
Sat på spidsen er Half Double en klon mellem den traditionelle projektledelse og det agile, hvilket måske vil få nogle til at få kaffen galt i halsen. Heldigvis har vi Frederik Mølgaard Thayssen fra Alexandra Instituttet i studiet til at forklare os meningen med galskaben. Frederik har nemlig tonsvis af praktisk erfaring med Half Double, og der er masser af mening. Vi taler først og fremmest om Half Doubles tre elementer: Flow (vil virke bekendt for mange Scrum-folk) - Leadership (som vi mange gange har savnet i de agile metoder) - Impact (fokus på værdi og forandring, så what’s not to like). Men vi stiller også forvirrede spørgsmål. Og vi har en fælles fest over at tæt samarbejde er en hjørnesten i det hele. LINKS: * Studie-selfie med Frederik (https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7107264773796282368) * Frederik på LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/frederik-m%C3%B8lgaard-thayssen/) * Alexandra Instituttet (https://alexandra.dk/) * Listen over medarbejdere hos Alexandra Instituttet, hvor du kan søge efter 'Frederik' (han er manden i den mønstrede skjorte) (https://alexandra.dk/medarbejdere/) * Half Double Institue (https://halfdoubleinstitute.org/) * Per Svejvig fra Aarhus Universitet (https://pure.au.dk/portal/da/persons/per-svejvig(40558617-c35b-464e-a0f6-7a2940494271).html) * Episoden om agilitet i det offentlige (https://deagileroedder.fireside.fm/32) * Bogen, hvor Morten Münster fortæller os, at vi har gang i for meget (https://www.saxo.com/dk/jytte-vender-tilbage_morten-sehested-munster_haeftet_9788702297690) * John Ryding Olsen er forfatteren bag de mange bøger om Half Double, som Frederik nævner. Den her er hans favorit (https://www.saxo.com/dk/projektlederskab-effekt-til-tiden_john-ryding-olsson_pdf_9788771980882). * Simon Sinek, manden der ikke har levet forgæves (https://simonsinek.com/) * Ordbogen (https://lineh.dk/agilrod/agil-ordbog.html) * deagilerødder.dk (http://deagilerødder.dk) * Rasmus på LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/rasmusgøthgen/) * Line på LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/linehviid/) - og på lineh.dk (https://lineh.dk)
31: Ægte agilitet kræver ledere, der kan lide mennesker
Jun 20 2023
31: Ægte agilitet kræver ledere, der kan lide mennesker
Agilitet skal leves - og det skal komme indefra! Louise Sparf har arbejdet i tech i en hulens masse år, og hun har været topleder i både det private og det offentlige. Det betyder, at hun har set masser af projekter fejle, også de agile - i hvert fald de projekter, der har fået “agil på flaske”. Men hvad hulen betyder det, at vi skal “leve det”? Og at det skal “komme indefra”? Louise forklarer, at det er noget med at gøre det så enkelt som muligt, at gøre det i det små - og så rent faktisk at gøre det og ikke bare sige det. Dét kræver, at vi får nogle andre ledere - hele vejen op til toppen og i bestyrelsen. Her skal vi have ledere, der går meget op i mennesker og knap så meget op i regneark og rapporteringer. LINKS: * Tip os om gæster her☝️ (https://forms.gle/fi4Ld8gvrT8vLLvS8) * Studie-selfie med Louise (https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7074626561714311168) * Louise på LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/louise-sparf/) * Restart Agile (https://restartagile.com/) - Louises ene virksomhed * Make Work Meaningful (https://makeworkmeaningful.dk/) - Louises anden virksomhed * Louises bog, Lederskabet I Balance (https://makeworkmeaningful.dk/bog-lederskabet-i-balance) * Frederic Lalouxs bog, Reinventing Organizations (https://www.reinventingorganizations.com/) * Så hold dog op med at kalde dem for bløde kompetencer! (https://lineh.dk/saa-hold-dog-op-med-at-kalde-dem-for-bloede-kompetencer/) - Line har blogget om det problematiske i at se dem som blødt, fluffy flødeskum * Ordbogen (https://lineh.dk/agilrod/agil-ordbog.html) * deagilerødder.dk (http://deagilerødder.dk) * Rasmus på LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/rasmusgøthgen/) * Line på LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/linehviid/) - og på lineh.dk (https://lineh.dk)
30: Gode agile råd og snavset vasketøj - da Line og Rasmus selv var gæster
May 30 2023
30: Gode agile råd og snavset vasketøj - da Line og Rasmus selv var gæster
Okay, tænk hurtigt! Gæsten melder afbud i mere eller mindre sidste øjeblik (med absolut gode grunde, skulle vi hilse at sige). Hvad gør to agile podcast-værter så? De improviserer, gør de. Derfor får I her vores forsøg på at give jer tre gange tre: * Tre ting i agile, vi hver især synes, vi lykkes med. * Tre ting, vi stadig kæmper med. * Tre gode råd, som vi synes, andre bør tage til sig. Dét kom der en overraskende lang snak ud af, og vi kom vidt omkring. Emnerne er: Team-ånd - Psykologisk tryghed - Prioritering - Strukturfascisme - Retrospectives - Refinement - Gøre agilt praktisk - Holde det simpelt - Estimering - Timeboxes - Adfærdsdesign - At lære at lytte - Flow-optimering - Personlig produktivitet. LINKS: * Episoden hvor en eller anden vært taler om, at hun laver Retrospectives med sig selv (https://deagileroedder.fireside.fm/29) * Episoden hvor Henrik Dresbøll taler om faren ved at være optændt af ‘konsulent-ild’ (https://deagileroedder.fireside.fm/27) * Episoden hvor Scrum Masteren, Rie, taler om at “lade teamet stå på tæer” (https://deagileroedder.fireside.fm/28) * Imposter syndrom (https://en.wikipedia.org/wiki/Impostor_syndrome) * Monica sorterer billeder i Friends (https://www.youtube.com/watch?v=89pyQN1i1Cc) * Og ja, Line - Røddernes eget svar på Monica - ejer (selvfølgelig) domænet strukturfascist.dk (http://strukturfascist.dk) * Hvordan man IKKE skal bruge citationstegn (http://www.unnecessaryquotes.com/) * System 1 og 2 - artikel hos Scientific America om Kahnemans teori (https://www.scientificamerican.com/article/kahneman-excerpt-thinking-fast-and-slow/) * Morten Münsters Jytte-bøger om adfærdsdesign i praksis (https://mortenmunster.com/boeger/) * Lines blog-indlæg om psykologisk tryghed (det med gode råd til lytning) (https://lineh.dk/psykologisk-tryghed-den-store-forskel-du-kan-starte-i-dag/) * Ordbogen (https://lineh.dk/agilrod/agil-ordbog.html) * deagilerødder.dk (http://deagilerødder.dk) * Rasmus på LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/rasmusgøthgen/) * Line på LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/linehviid/) - og på lineh.dk (https://lineh.dk)
29: Personlig produktivitet - burde vi tale om dét i teamet?
May 9 2023
29: Personlig produktivitet - burde vi tale om dét i teamet?
Vi taler enormt meget om, hvordan vores teams arbejder, når vi arbejder agilt. Men hvorfor taler vi aldrig om, hvordan vi hver især arbejder, når vi forsøger at løfte vores del af teamets arbejde? Personlig produktivitet er stort i USA, men næsten ingen taler om det herhjemme. I stedet har vi væg-til-væg-møder, fyldte indbakker, og distraherende chat-kanaler. Ingen lader til at tage stilling til, hvornår vi egentlig har tid og ro til at rykke på de opgaver, som vi er blevet assignet. Sammen med tech-formidler og podcaster, Anders Høeg Nissen, sætter vi fut i samtalen om personlig produktivitet. Anders beskæftiger sig nemlig ikke kun med tech generelt, men også med hvordan teknikken kan hjælpe produktiviteten på vej. Vi kommer vidt omkring fra timeblocking - eller som Anders foretrækker at kalde det, kalenderkasser - over prioritering og hele vejen til meditation. Der er med andre ord fuld plade på produktivitets-nørderiet i denne episode. BONUS: Bog-anbefalinger om personlig produktivitet * Anders: ‘Deep Work’ af Cal Newport - ‘Atomic Habits’ af James Clear - ‘Tiny Habits’ af B.J. Fogg * Rasmus: ‘The Productivity Project’ af Chris Bailey * Line: ‘Indistractable’ af Nir Eyal - ‘A World Without Email’ af Cal Newport (hvor han introducerer ‘The Hyper Active Hive Mind’) LINKS * Studie-selfie med Anders (https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7059404453174550529) * Se Line blive overrasket live on camera (https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7057229438496747520) * podlab.dk - Anders’ podcast-firma (https://podlab.dk/) * ahnissen.dk - Anders’ anden web-eksistens (https://ahnissen.dk) * Anders på Mastodon (https://mastodon.social/@4nd3rs) - og LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/4nd3rs/) * Work.flow - Anders' podcast om, hvad vi laver, og hvordan vi gør det (https://workflow.fireside.fm/) * Anders’ blog-indlæg om kalenderkasser (https://4nd3rs.blot.im/s%C3%A5dan-f%C3%A5r-du-styr-p%C3%A5-hverdagen-med-time-blocking) * Screenshots af Anders’ (https://lineh.dk/wp-content/uploads/a-timeblocks.jpeg) og Lines timeblocks (https://lineh.dk/wp-content/uploads/l-timeblocks.png) * Lines blog-indlæg om timeblocking (https://lineh.dk/timeblocking-et-kaerkomment-sanity-check-af-din-todo-liste/) … * … og om personlig Scrum: Scrum dig selv: Bliv mere effektiv med personlig scrum (https://lineh.dk/scrum-dig-selv-bliv-mere-effektiv-med-personlig-scrum/) * Okay, det er lettere at linke til personligproduktivitet.dk (http://personligproduktivitet.dk), hvor du kan finde alle Lines blog-indlæg om, well, you’ve guessed it: Personlig produktivitet! * LinkedIn-opslaget, hvor Line spurgte: “Should agile care about how YOU work?” (https://www.linkedin.com/posts/linehviid_agile-wellbeing-productivity-activity-7021368899157811200-xK8I?utm_source=share&utm_medium=member_desktop) * System 1 og 2 (https://www.scientificamerican.com/article/kahneman-excerpt-thinking-fast-and-slow/) - artikel hos Scientific America om Kahnemans teori * Ordbogen (https://lineh.dk/agilrod/agil-ordbog.html) * deagilerødder.dk (http://deagilerødder.dk) * Rasmus på LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/rasmusgøthgen/) * Line på LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/linehviid/)
28: Kom ud til brugerne - og stjæl fra folkeskolen
Apr 25 2023
28: Kom ud til brugerne - og stjæl fra folkeskolen
Rie Thyssen er en slags agilt Kinderæg*: Hun er både Scrum Master, UX’er og folkeskolelærer. Måske synes du ikke, det sidste lyder super-agilt, men tro os, når vi siger, at vi alle kan lære noget af folkeskolelærerne! Rie fortæller fx om konceptet læringskroge, og om hvorfor det kan give mening at se teamet som en 3. klasse, der står på tæer. Vi tager også UX-brillerne på, når Rie argumenterer stærkt for at komme HELT ud til brugerne. Og så taler vi selvfølgelig om, hvad Scrum kan gøre godt for. .* Forklaring til jer, der er for unge til at kende den legendariske Kinder-reklame (https://www.youtube.com/watch?v=WWnRK4mMXAw) LINKS: * Studie-selfie med Rie (https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7054330950905696256) * Rie på LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/riethyssen/) * Karate Kid - Wax on, wax off (https://www.youtube.com/watch?v=-P11Bcpyw4g) * Episoden med Mike Cohn, hvor vi også linker til Karate Kid: Hvad ER agilitet egentlig? (https://deagileroedder.fireside.fm/25) * Bogen, som Rasmus ikke kunne huske hvad var for én: “The Scrum Fieldbook: A Master Class on Accelerating Performance” af J.J. Sutherland (https://www.amazon.com/Scrum-Fieldbook-Accelerating-Performance-Defining/dp/0525573216) * Ordbogen (https://lineh.dk/agilrod/agil-ordbog.html) * deagilerødder.dk (http://deagilerødder.dk) * Rasmus på LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/rasmusgøthgen/) * Line på LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/linehviid/) - og på lineh.dk (https://lineh.dk)
27: Adfærd ændres i små skridt - også agil adfærd
Mar 28 2023
27: Adfærd ændres i små skridt - også agil adfærd
Når vi gerne vil ‘transformere’ en virksomhed, så handler det i praksis om, at medarbejderne skal til at gøre noget andet. Det handler altså om adfærd. Derfor har vi inviteret adfærdsdesigner Henrik Dresbøll i studiet til at fortælle om, hvordan i alverden vi får mennesker til at handle anderledes i hverdagen. Vi taler om forskellene mellem dét, Henrik kalder ‘Intentionernes Rige’ og 'Handlingernes Rige’, hvorfor det kan være farligt at være lidt for optændt af den hellige konsulent-ild, og hvordan mikrohandlinger er vejen frem. Nåhja, så får vi også lidt røverhistorier fra fronten. LINKS: * Studie-selfie med Henrik (https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7044194990251503618) * Henrik på LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/henrik-dresb%C3%B8ll-6aab7315/) * We Learn (https://www.welearn.dk/) - Henriks firma * Henriks egen hjemmeside (https://www.henrikdresboll.dk/) * Henriks podcast ’Adfærdsledelse’ (https://podcasts.apple.com/dk/podcast/adfærdsledelse/id1537357337?l=da) * Adfærdshjulet, a.k.a. ‘Spillepladen’ (https://lineh.dk/agilrod/images/henriks-spilleplade.jpg) * Bog af Henrik: ‘Få det til at ske’ (https://www.saxo.com/dk/faa-det-til-at-ske_henrik-dresboell_haeftet_9788771608922) * Bog - også af Henrik: 'Det første skridt' (https://www.saxo.com/dk/det-foerste-skridt_bog_9788750063155) * Bog: ‘Atomvaner’ af James Clear (https://www.saxo.com/dk/atomvaner_james-clear_haeftet_9788772340135) * Ordbogen (https://lineh.dk/agilrod/agil-ordbog.html) * deagilerødder.dk (http://deagilerødder.dk) * Rasmus på LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/rasmusgøthgen/) * Line på LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/linehviid/) - og på lineh.dk (https://lineh.dk)
26: Super-agil uden agile metoder - gør det The Lunar Way
Mar 7 2023
26: Super-agil uden agile metoder - gør det The Lunar Way
Kan man være agil uden at bruge ordet ‘agil’ - og uden at bruge konkrete, agile metoder? Er det overhovedet lovligt? Svarene er ja og ja og ja. Manden der svarer er Bjørn Hald Sørensen. Han er Head of Technology hos Lunar, der både er en digital bank og en digital scale up - og så er de mega-agile. Vi taler med Bjørn om, hvordan i alverden man styrer en finansvirksomhed med små 600 medarbejdere uden at have hverken fælles metode eller fælles alignment. Vi kan allerede nu afsløre, at det er noget med at gøre alle teams reelt selvkørende, holde dem så stabile som muligt og i øvrigt løse problemerne i takt med at opstår - hvis de ellers er omfattende nok. Nåhja, fik vi nævnt, at Lunar i gennemsnit har 250 releases - om dagen? Det er med andre ord tid til at lytte og blive meget, meget misundelig. BONUS-OPLYSNING - De fire team-typer fra Team Topology, som Bjørn taler om: * Stream-aligned team: aligned to a flow of work from (usually) a segment of the business domain * Enabling team: helps a Stream-aligned team to overcome obstacles. Also detects missing capabilities. * Complicated Subsystem team: where significant mathematics/calculation/technical expertise is needed. * Platform team: a grouping of other team types that provide a compelling internal product to accelerate delivery by Stream-aligned teams Kilde: https://teamtopologies.com/key-concepts LINKS: * Studie-selfie med Bjørn (https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7036589979661164545) * Bjørn på LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/bj%C3%B8rn-s%C3%B8rensen/) * Bjørn på Twitter (https://twitter.com/Bjorn_Sorensen) * Lunar på nettet (https://www.lunar.app/en/personal) * Lunars Tech-blog (https://tech.lunar.app/), hvor du også kan finde Talks * Team Topologies (https://teamtopologies.com/) * Sæsonstart om, hvad agilitet er - og hvor Mike Cohn er med (https://deagileroedder.fireside.fm/25) * Hvis du ikke ved, hvem Mike Cohn er (https://www.mountaingoatsoftware.com/meet-the-team/mike-cohn) * Ordbogen (https://lineh.dk/agilrod/agil-ordbog.html) * deagilerødder.dk (http://deagilerødder.dk) * Rasmus på LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/rasmusgøthgen/) * Line på LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/linehviid/) - og på lineh.dk (https://lineh.dk)
25: Æh, hvad ER agilitet egentlig? Mike Cohn og lytterne svarer
Feb 14 2023
25: Æh, hvad ER agilitet egentlig? Mike Cohn og lytterne svarer
Okay, det er måske lidt sent at vente til starten af sæson 4, før vi forsøger at definere, hvad hulen agilitet er. Men bedre sent end aldrig, siger man jo, så i denne episode giver vi det - endelig - et skud. Vi får hjælp fra tre lyttere, der har hver deres bud på en definition af agilitet. Vi prøver selvfølgelig også selv at kloge os på det, og så har vi … [trommehvirvel] … en virkelig fantastisk gæst med til at hjælpe os. Det er ingen ringere end den agile guru, Mike Cohn, der er med på et kald hele vejen fra Idaho, USA. Vi siger ikke, at vi står tilbage med den helt store, forkromede definition af agilitet. Til gengæld lover vi dig, at du i den grad bliver klædt på til at diskutere agilitet, næste gang emnet dukker op over frokosten. LINKS: * Video med Mike (og os) (https://www.linkedin.com/posts/deagileroedder_agile-podcast-inspiration-activity-7018834008046202880-fz7Z?utm_source=share&utm_medium=member_desktop) * Papiret med agile nøgleord (https://lineh.dk/agilrod/images/Hvad-er-agilitet-PAPIRET.jpg) * Rasmus med selv samme papir (https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7028981863809449984) * Mountain Goat Software, hvor Mike holder til (https://www.mountaingoatsoftware.com/) * Agile Mentors Podcast (https://www.mountaingoatsoftware.com/agile/podcast) * Wax on, wax off (https://www.youtube.com/watch?v=-P11Bcpyw4g) * Lines blog-indlæg om hurtighed: “Hurtigere: Hvorfor du skal lade være med at handle lige nu” (https://lineh.dk/hurtigere-hvorfor-du-skal-lade-vaere-med-at-handle-lige-nu/) * Bos udvidede definition af agilitet - på LinkedIn (https://www.linkedin.com/posts/bomalling_agile-agility-businessagility-activity-7018502122832809984-Q-sg) * Bo har i øvrigt været med i Rødderne før - måske kunne du genkende hans stemme? (https://deagileroedder.fireside.fm/8) * Bog med uheldig titel: "Scrum: The Art of Doing Twice the Work in Half the Time" af Jeff Sutherland (https://www.goodreads.com/book/show/19288230-scrum) * Ordbogen (https://lineh.dk/agilrod/agil-ordbog.html) * deagilerødder.dk (http://deagilerødder.dk) * Rasmus på LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/rasmusgøthgen/) * Line på LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/linehviid/) - og på lineh.dk (https://lineh.dk)
24: Dos and don'ts i digital produktudvikling
Dec 20 2022
24: Dos and don'ts i digital produktudvikling
Da Christina Eiby Jensen startede i den digitale virksomhed, Boliga, anede hun ikke hvad en URL var. I denne episode fortæller hun om sin rejse fra kundeservice over adskillige PO-roller til i dag, hvor hun er Digital Chef og har ansvar for hele produktporteføljen. Hun er med andre ord kommet efter det digitale know how. Vi har en vidunderligt ærlig snak om, hvad man absolut ikke skal gøre i digital produktudvikling, og - heldigvis - også hvad man skal gøre i stedet. Christina fortæller bl.a. om, hvorfor historiefortælling, lobbyarbejde og interessenthåndtering er discipliner, som en PO bør mestre. Hun giver også gode råd til, hvordan man holder styr på backloggen (spoiler alert: det er noget med at ansætte en strukturfascist). LINKS * Giv os feedback her (https://forms.gle/BXz6o8x5vPFqtuZ9A) - det tager max. 5 min. * Studie-selfie med Eiby (og en corona-ramt Rasmus) (https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7008324828021575680) * Christina, a.k.a. Eiby på LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/christina-eiby-jensen-a4088450/) * Boliga (https://www.boliga.dk/) * Diplomuddannelsen Digital konceptudvikling som Eiby (næsten) har taget (https://kompetence.kea.dk/uddannelser/kommunikation-og-markedsføring/diplom-i-digital-konceptudvikling) * Cal Newport, der taler om ‘Do less, do better, know why’ (https://www.calnewport.com/blog/2020/04/03/on-productivity-part-3/) * Ordbogen (https://lineh.dk/agilrod/agil-ordbog.html) * deagilerødder.dk (http://deagilerødder.dk) * Rasmus på LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/rasmusgøthgen/) * Line på LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/linehviid/) - og på lineh.dk (https://lineh.dk)