Metaal Connect

Luke van Enkhuizen

Een wekelijkse podcast die ondernemers in de metaalverwerkende industrie tools en tips geeft om te slagen in Industrie 4.0. Luister mee om meer te weten te komen over de nieuwste technologie, branchetrends, bedrijfsstrategieën, succesverhalen en inzichten van specialisten. Gepresenteerd door Luke van Enkhuizen van Sheet Metal Connect https://www.sheetmetalconnect.com/ read less
BusinessBusiness
TechnologyTechnology
ManagementManagement

Episodes

De Toekomst van Industry 4.0 en de Unified Namespace met Denis Gontcharov
Apr 2 2024
De Toekomst van Industry 4.0 en de Unified Namespace met Denis Gontcharov
Deze week bij Metaal Connect had ik een gesprek met Denis Gontcharov (https://www.linkedin.com/in/gontcharovd/) om te praten over het belang van het ontwerpen en realiseren van slimme fabrieken in de metaalverwerkende industrie, gericht op de toekomst van Industry 4.0. We gingen dieper in op onderwerpen zoals de Unified Namespace (UNS), integratie van systemen in de productieomgeving, en de schakel tussen IT en operationele technologie. Als jouw huidige uitdaging momenteel integratie van systemen of het benutten van real-time data is, luister dan deze aflevering wanneer je een momentje hebt.Topics:00:00 - Introductie van het project en datum van opname00:14 - Welkom bij de Metaal Connect Podcast00:35 - Kennismaking met Gast Denis Goncharov01:39 - De Toekomst van Industry 4.0 en de Unified Namespace02:44 - Unified Namespace: Het Probleem en de Oplossing12:39 - De Voordelen van een Unified Namespace16:23 - Praktische Toepassingen en Implementatie van UNS36:59 - Afsluiting en Reflectie op de PodcastResources:Denis’s LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/gontcharovd/Denis’s Website: https://gontcharov.eu/Sharing is caring!Als je deze aflevering tof vond, overweeg hem dan te delen met een paar vrienden of collega’s die hem misschien nuttig vinden. Dank je!Wil je helpen?Heeft deze show je geholpen met nieuwe ideeën voor je business? Beoordeel de show dan in iTunes of Spotify. Dit helpt mensen zoals jij de show te vinden en mij om meer gasten te kunnen boeken met grote namen zoals Ben Tiggelaar, Adjid Bakas en anderen!----In deze aflevering van de Metaal Connect podcast spreekt host Luke van Enkhuizen met gast Denis Gontcharov over het belang van het ontwerpen en realiseren van slimme fabrieken in de metaalverwerkende industrie, gericht op de toekomst van Industry 4.0. Ze duiken diep in onderwerpen zoals de Unified Namespace (UNS), integratie van systemen in de productieomgeving, en de schakel tussen IT en operationele technologie. Denis, een zelfstandige system integrator gespecialiseerd in de aluminiumindustrie, deelt zijn inzichten over hoe de UNS dient als een centrale bron van real-time data en de uitdagingen van traditionele point-to-point integraties. De discussie omvat ook de implementatie van UNS, de rol van historians en de verschillen tussen data lakes en data warehouses. Ten slotte bespreken ze de praktische stappen en voordelen van het beginnen met de UNS voor bedrijven die hun digitale transformatie naar Industry 4.0 willen versnellen.
Business Intelligence in de Metaalbewerking met René van Raaij
Mar 22 2024
Business Intelligence in de Metaalbewerking met René van Raaij
In de Metaal Connect Podcast verwelkomt presentator Luke van Enkhuizen, René Van Raaij (iAnalytics), een expert op het gebied van business intelligence, digitalisering en procesoptimalisatie voor de metaalbewerkingsindustrie. René deelt zijn carrièrepad: van werktuigbouwkunde tot consultant die fabrikanten bijstaat met data-analyse en ERP-systemen, vooral Ridder IQ. Hij benadrukt het belang van inzichten voor betere besluitvorming en processen.Daarnaast spreken we ook over procesmining, waarbij de rol wordt benadrukt van het blootleggen van daadwerkelijke operationele workflows, het identificeren van knelpunten en het verbeteren van de betrouwbaarheid van leveringen.Tot slot geeft René tips over hoe bedrijven kunnen starten met het benutten van business intelligence via gestandaardiseerde dashboards die zijn afgestemd op de metaalindustrie. Hierdoor wordt het mogelijk om data-gedreven benaderingen voor operationele optimalisatie toe te passen.Resources:Over iAnalytics - https://www.ianalytics.nl/René van Raaij op LinkedIn - https://www.linkedin.com/in/ren%C3%A9-van-raaij-65b87719/Power BI - https://www.microsoft.com/en-us/power-platform/products/power-biTimestamps:00:00 Welkom bij de Metaal Connect Podcast00:11 Introductie en gastintroductie00:39 Ontmoet René: Van Operationeel Directeur tot BI Specialist01:06 René Van Raaij's Carrière Reis02:12 De Reis van René: Van Werktuigbouwkunde tot Business Intelligence04:36 Business Intelligence begrijpen06:45 De Kracht van Business Intelligence in de Praktijk13:05 Het belang van het gebruik van de juiste tools in een organisatie19:08 De kracht van focussen op belangrijke KPI's10:29 Hoe Business Intelligence Transformatie Aandrijft36:55 De impact van kwaliteitsafwijkingen op leverbetrouwbaarheid39:31 Toegankelijkheid en implementatie van data-analysetoolsQuotes:“Probeer te focussen op een aantal KPI's die echt van belang zijn en alle afgeleiden, je kunt ze beter niet in beeld brengen dan wel in beeld brengen.”“Je moet weten wat je ermee wilt doen. En daar kan een specialist bij helpen om dat te bepalen welke gereedschap je nodig hebt en hoe je dat het beste gebruikt.”Share the KnowledgeVond je deze aflevering waardevol? Share hem met je netwerk. Misschien is het precies wat zij nodig hebben om hun business naar het volgende level te tillen.Support de PodcastGeïnspireerd door deze aflevering? Laat een review achter op iTunes of Spotify. Het helpt anderen de podcast te vinden en brengt ons geweldige gasten zoals René.
Digitale Transformatie in de Metaalindustrie met Paul d’Hond van Koninklijke Metaalunie
Mar 8 2024
Digitale Transformatie in de Metaalindustrie met Paul d’Hond van Koninklijke Metaalunie
In deze Metaal Connect Podcast verkent host Luke van Enkhuizen de wereld van slimme fabrieken. Samen met Paul de Hond van de Koninklijke Metaalunie bespreken ze hoe continue verbeteringen kunnen leiden tot aanzienlijke productiviteitswinsten.Paul, met zijn brede ervaring als techneut, projectleider en directeur bij een toonaangevend ingenieursbureau, benadrukt het belang van technologie en innovatie in lijn met jouw bedrijfsdoelen. We bespreken de rol van de Metaalunie, TeqNow en natuurlijk belangrijke inzichten voor ondernemers in de metaalsector.Resources:Paul d’ Hond – https://www.linkedin.com/in/paul-d-hond-1ab789/Website Koninklijke Metaalunie – https://metaalunie.nl/Kenniscentrum TeqNow – https://teqnow.nl/Je productiviteit verhogen met data uit je bedrijf: wat werkt? — https://teqnow.nl/agenda/je-productiviteit-verhogen-met-data-uit-je-bedrijf-wat-werkt-productiviteitskring-regio-limburg-bij-gtl-europe-in-venloWat je kunt verwachten:00:00 Kick-off & introductie Paul00:44 Pauls reis door de techwereld03:18 Wat doet de Metaalunie precies?07:45 Uitdagingen & kansen in de metaalindustrie07:54 Het slimme fabriek concept uitgelegd11:10 Support voor bedrijven via techno initiatieven14:45 Het belang van blijven, verbeteren en samenwerken16:29 Digitalisering = key voor je business20:32 Must-have eigenschappen voor industrie success24:18 Tijd voor verandering?24:26 Externe inzichten benutten25:01 Klantbehoeften on point25:39 Focus je business26:10 De moestuin: een focus les26:49 Niet alles tegelijk willen27:09 Specialiseer voor de win29:11 Digitalisering als bedrijfspilaar29:33 IT investments die tellen30:16 Automatisering for the win30:35 Software en machines up-to-date34:18 Snap je business systemen42:07 Voordelen van open source software43:31 Data voor productiviteitsboost46:25 Wrap-up & what’s nextShare the KnowledgeVond je deze aflevering waardevol? Share hem met je netwerk. Misschien is het precies wat zij nodig hebben om hun business naar het volgende level te tillen.Support de PodcastGeïnspireerd door deze aflevering? Laat een review achter op iTunes of Spotify. Het helpt anderen de podcast te vinden en brengt ons geweldige gasten zoals Paul.
Integreren en Innoveren: Laurens Singeling over TRUMPF, Azumuta, Ridder iQ, Power BI en QRM
Oct 24 2023
Integreren en Innoveren: Laurens Singeling over TRUMPF, Azumuta, Ridder iQ, Power BI en QRM
Deze week ontvang ik bij Metaal Connect Laurens Singeling van Singeling Constructie-Lastechniek B. V. om de inspirerende transformatie te bespreken die zij hebben meegemaakt.We verkennen veel interessante onderwerpen waar ik zelf samen met Singeling aan heb gewerkt en delen hierbij graag enkele inzichten. We bespreken de integratie van TRUMPF, Azumuta, QuotationFactory en Ridder iQ, gevolgd door de invoering van QRM.In deze aflevering bespreken we teambuilding en duiken we dieper in high-end data-analyse via Power BI. Als jouw focus ligt op het creëren van een volledig geïntegreerde fabriek met ambitieuze jonge teams, mag je deze aflevering niet missen. TopicsIntegratie van Ridder iQ, TRUMPFCalculeren met QuotationFactoryHigh-end data-analyse via Power BIPapierloze fabriek met AzumutaInvoering van QRM Overdacht van familiebedrijvenTeambuilding en talentontwikkelingAutonomie, meesterschap en zingeving in medewerkers. Interessante Quotes"Wat bepaalt succes? Allereerst is het de betrouwbare koppeling tussen verschillende systemen voor data-uitwisseling. Dat is essentieel."Het POLCA-systeem zorgt er eigenlijk voor dat je nooit te veel opdrachten hebt liggen bij een bewerking of team. En dat was wel een game changer...“We gebruikten al software van TRUMPF om te berekenen. Hiermee kunnen we al snijprijzen, lasersnijprijzen en kantprijzen berekenen, maar niet voor het lassen of poedercoaten. Is er een manier waarop we het calculeren kunnen automatiseren? Zodat we het kunnen overnemen voor mijn vader? Dat is waarom we QuotationFactory hebben gekozen” "We kunnen ook heel snel schakelen voor productie, omdat je de koppeling tussen QuotationFactory en TRUMPF hebt. Staat het al in je bibliotheek. Dus als er een opdracht binnenkomt, weet je al dat het gekant kan worden."“Wat ik geleerd heb, is dat ik ooit een boekje heb gehad over familiebedrijven. En daarin zeiden ze dat het vaak handig is om bijvoorbeeld een bedrijfsovername te koppelen aan een groot evenement. En een groot evenement kan bijvoorbeeld zijn dat je gaat verhuizen, net zoals wij. Of het evenement kan zijn dat je een nieuw IT-systeem gaat gebruiken, of een nieuw product op de markt gaat brengen.” "Ik heb gewoon vijf jaar lang aan een supergroot project gewerkt. Ik moest zoveel automatiseren en veranderen om het helemaal eigen te maken. En nu begrijp ik hoe alles werkt.""Een grote verandering kan juist helpen, maar kan ook als een obstakel gezien worden. Maar het kan ook gezien worden als een kans, om de verandering door te voeren. Ook op cultureel en technisch vlak."“Vroeger hadden we werkplaatsboekjes. Met die boekjes kon je dan de werkplaatsbonnen uitprinten, samen met tien tekeningen. Het probleem was echter dat je deze bonnen en tekeningen gemakkelijk kwijt kon raken. [..] En nu is alles digitaal geworden! ““Wat mij opvalt wanneer ik word uitgenodigd om op een school te praten over werktuigbouwkunde, is dat ik vertel dat ze bij ons heel allround kunnen zijn. Je kunt bezig zijn met verkoop, inkoop, engineering en werkvoorbereiding. Je mag helpen in de werkplaats, maar ook iemand uit de werkplaats kan naar je toekomen om te lasersnijden, kanten en lassen. Dat spreekt de jongeren enorm aan, omdat ze erg bang zijn om een baan te krijgen waarin ze steeds hetzelfde moeten doen. En dat is iets wat ze niet willen.. “ Resources:https://www.singeling.com/https://www.linkedin.com/in/laurens-singeling-ing-80697381/TRUMPFAzumutaRidderPower BISharing is caring!Vond je deze aflevering interessant? Overweeg dan om deze te delen met vrienden of collega's die er mogelijk ook wat aan hebben. Bedankt!
Van Oude Bazaar tot Digitale Fabriek: Hoe Harry Seijkens Meco Metal Transformeerde
Apr 17 2023
Van Oude Bazaar tot Digitale Fabriek: Hoe Harry Seijkens Meco Metal Transformeerde
In deze aflevering van Metaal Connect sprak ik met Harry Seijkens, een ervaren bedrijfsleider en de drijvende kracht achter de transformatie van een oud staalbouwbedrijf naar een modern bedrijf. We hebben het over de uitdagingen in de staalbouwbranche en hoe de digitalisering de toekomst van de fabriek verandert. Harry deelt zijn inzichten en ervaringen over lean werken, ERP-implementatie en het vermijden van valkuilen bij het transformeren van een bedrijf. Ook hebben we het over duurzaamheid en het belang van talentbehoud.Benieuwd naar het volledige gesprek? Luister dan nu naar deze aflevering van Metaal Connect!LUISTER NU ➡️Topics:De uitdagingen van een zaagtandproductieproces (hollen en stilstaan)Lean werken, strategische kostenposten aanpakken en ERP-software inzettenHet selectieproces van een ERP-leverancier en het vermijden van valkuilen bij de implementatieDuurzaamheid en circulaire industrieMindset voor succes, teamvorming en talentbehoudInteressante Quotes:"Digitale transformatie gaat niet alleen om technologie, het gaat ook om een cultuurverandering." - Harry Seijkens"Je moet de mensen betrekken in het proces van verandering, dan creëer je draagvlak." - Harry Seijkens"Door de implementatie van ERP-software hebben we nu een duidelijk inzicht in onze bedrijfsprocessen en kunnen we snel bijsturen waar nodig." - Harry Seijkens"Bij duurzaamheid moet je denken aan meer dan alleen het gebruik van groene energie, het gaat ook om het verminderen van afval en het opnieuw gebruiken van materialen." - Harry SeijkensResources:Meco Metal: https://www.mecometal.be/Volg Harry op LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/harryseijkens/Sharing is caring!Als je deze aflevering tof vond, overweeg hem dan te delen met een paar vrienden of collega’s die hem misschien nuttig vinden. Dank je!Wil je helpen?Heeft deze show je geholpen met nieuwe ideeën voor je business? Beoordeel de show dan in iTunes of Spotify. Dit helpt mensen zoals jij de show te vinden en mij om meer gasten te kunnen boeken met grote namen zoals Ben Tiggelaar, Adjid Bakas en anderen!
Automatiseren voor meer rendement in staalbouw met Niels Oudenaarden
Mar 20 2023
Automatiseren voor meer rendement in staalbouw met Niels Oudenaarden
Deze week bij Metaal Connect sprak ik met Niels Oudenaarden (Liemar) over "Automatiseren voor meer rendement in staalbouw met LiemarX". We bespraken uitdagingen in projectgedreven staalbouw, verbetering van bedrijfsprocessen met ERP, digitalisering, Industrie 4.0 en het omgaan met een tekort aan gekwalificeerd personeel.LUISTER NU ➡️Topics:Uitdagingen in projectgedreven staalbouwVerbetering van bedrijfsprocessen met ERPDigitalisering en Industrie 4.0Omgaan met een tekort aan gekwalificeerd personeelGebruik van apps en technologie in de staalbouwInteressante Quotes: "Een branchespecifiek ERP-pakket onderscheidt zich door het ondersteunen van de werkvoorbereiding op het juiste detailniveau. Het begrijpen van de markt, de belangrijke kentallen en het diep inzicht in de processen is waar de toegevoegde waarde zit." -Niels"Als er 100 mensen naar je open avond komen vanwege hun zorgen over de toekomst, is het duidelijk dat dit een belangrijk onderwerp is in de branche. Het laat zien dat er een sterke behoefte is om vooruit te kijken en proactief te zijn in het aanpakken van toekomstige uitdagingen." -Luke"In plaats van maatwerk te gebruiken, is het belangrijk om je bedrijfsprocessen te configureren zodat ze efficiënt werken binnen jouw organisatie. De basisprocessen zijn hetzelfde, maar de uitvoering en verdeling van werkzaamheden kunnen variëren." -Niels"En natuurlijk, begrijp me niet verkeerd. Contracten en kwaliteitsborging is superbelangrijk. Maar in basis gaat het om ons product wat er komt." -Niels"Bij het starten van een klein bedrijf, heb je in het begin de ruimte om alles zelf te doen. Maar naarmate je groeit, kom je op een punt waar je moet investeren in automatisering om efficiënt te blijven en succesvol te groeien." -Luke"Het is belangrijk om te weten waar je focus ligt. Kies de essentie van wat je doet en zorg ervoor dat je niet te veel tijd en energie besteedt aan het aanpassen van een systeem dat nooit bedoeld was voor bepaalde taken." -Luke"Vooral als je veel maatwerk in je ERP-systeem stopt en er nog steeds net niet bent, is dat heel frustrerend. Een goed ERP-systeem moet aansluiten bij jouw specifieke bedrijfsprocessen, zonder de noodzaak van constant maatwerk." -Luke"De digitale werkplaats draait om het ontsluiten van informatie richting een fabriek en het ophalen van informatie uit de fabriek, terug naar het ERP-systeem." -Niels"De boodschap die ik wil meegeven is om na te denken over hoe je digitalisering kunt inzetten om je bedrijf te versterken en in welke vorm je dat zou doen." -NielsResources:Website: www.liemar.nl / www.liemar.beLinkedIn-pagina: https://www.linkedin.com/company/liemar-software/Nieuwsbrief aanmelden: https://www.liemar.nl/aanmelden-nieuwsbrief/Contactgegevens:Niels Oudenaarden's LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/nielsoudenaardenE-mail: niels@liemar.nlTelefoon: +31 (0)40 248 40 41Sharing is caring!Als je deze aflevering tof vond, overweeg hem dan te delen met een paar vrienden of collega’s die hem misschien nuttig vinden. Dank je!Wil je helpen?Heeft deze show je geholpen met nieuwe ideeën voor je business? Beoordeel de show dan in iTunes of Spotify. Dit helpt mensen zoals jij de show te vinden en mij om meer gasten te kunnen boeken met grote namen zoals Ben Tiggelaar, Adjid Bakas en anderen!
Kwaliteitsbeheersoftware (QMS) en Industrie 4.0 — met Hans Derks
Oct 17 2022
Kwaliteitsbeheersoftware (QMS) en Industrie 4.0 — met Hans Derks
Deze week bij Metal Connect had ik een gesprek met Hans Derks (Sales Director Europe bij HighQA) om te praten over hoe jij je productiekwaliteitsbeheerproces kunt automatiseren en optimaliseren met QMS en Industry 4.0.We hebben nader bekeken wat een goede geïntegreerde oplossing voor productkwaliteitsbeheer is en welke cultuur nodig is om betere kwaliteit te creëren. Ook Model Based Definition (MBD) werd besproken.Als het jouw huidige uitdaging is om producten binnen de toleranties te leveren, aan alle toepasselijke normen te voldoen en in minder tijd en met minder fouten te worden gemaakt, luister dan naar deze aflevering als je een moment hebt!TopicsHans Derks zijn carrière tot Sales DirectorWat is Kwaliteitsbeheer software (QMS)De unieke eigenschappen van High QA-softwareWat is “Auto-Ballooning” software en OCR?Het belang van een Statistical Process Control (SPC) De definitie van Industrie 4.0 vanuit een kwaliteitsperspectiefHoe kom je tot een goede geïntegreerde oplossing?Van 2D naar 3D-model en Model-Based Definition (MBD).De cultuuromslag die nodig is voor de overstap naar 3DHoe kunnen we het vak techniek interessanter maken?Het belang van een goede werk intakeHans’ advies voor ondernemers in de techniekMeer informatie over High QA SoftwareResources:Hans Derks zijn LinkedInMail Hans direct: h.derks@highqa.com“Het geheim van ASML - VPRO tegenlicht” High QA linkedInHigh QA websiteSharing is caring!Als je deze aflevering tof vond, overweeg hem dan te delen met een paar vrienden of collega’s die hem misschien nuttig vinden. Dank je!Wil je helpen?Heeft deze show je geholpen met nieuwe ideeën voor je business? Beoordeel de show dan in iTunes of Spotify. Dit helpt mensen zoals jij de show te vinden en mij om meer gasten te kunnen boeken met grote namen zoals Ben Tiggelaar, Adjid Bakas en anderen!
De 7 Stappen Naar Een Slimme Autonome Fabriek - Luke van Enkhuizen
Sep 12 2022
De 7 Stappen Naar Een Slimme Autonome Fabriek - Luke van Enkhuizen
Deze week bij Metal Connect had ik zelf even het woord om een verhaal te vertellen over de valkuilen van een autonome fabriek. Dit is een publicatie van een video die ik afgelopen zaterdag heb geüpload. In deze aflevering wordt uitleg gegeven over lean manufacturing, quick response manufacturing en digitalisering. Als je huidige uitdaging een digitaliseringsplan is, luister dan naar deze aflevering.---TopicsInleidingStap 1: Lean ManufacturingStap 2: Starten met tijdsdenken!Stap 3: Connectiviteit en DigitaliserenStap 4: Data naar InformatieStap 5: Bedrijfsbrede KennisStap 6: Voorspellend AnalyserenStap 7: Volledige autonomieInteressante citaten (al zeg ik het zelf 😀)“garbage in = garbage out” -LVE“Een metaalbedrijf dat zich niet houdt aan de regels van lean manufacturing heeft geen goede basis om digitalisering toe te passen. “-LVE“Je wordt niet betaald voor machine-uptime, maar krijg je betaald voor de producten die je verzendt.”-LVE“Zonder een stabiel (en afgedwongen) proces zullen de meeste Industrie 4.0-initiatieven volledig mislukken.” -LVEResourcesDe 7 Stappen Naar Een Slimme Autonome Metaalbewerkingsfabriek: https://www.sheetmetalconnect.com/de-7-stappen-naar-een-slimme-autonome-metaalfabriek/—Sharing is caring!Als je deze aflevering tof vond, overweeg hem dan te delen met een paar vrienden of collega’s die hem misschien nuttig vinden. Dank je!Wil je helpen?Heeft deze show je geholpen met nieuwe ideeën voor je business? Beoordeel de show dan in iTunes of Spotify. Dit helpt mensen zoals jij de show te vinden en mij om meer gasten te kunnen boeken met grote namen zoals Ben Tiggelaar, Adjid Bakas en anderen!
10x Klaar voor Industrie 4.0, Data & IoT met Jelle Koning
Aug 29 2022
10x Klaar voor Industrie 4.0, Data & IoT met Jelle Koning
10x Klaar voor Industrie 4.0, Data & IoT met Jelle KoningDeze week had ik een gesprek met de enthousiaste, gedreven ondernemer Jelle Koning van Produmize - Smart Industry voor MKB en het Kleynenborg Instituut. We spraken over zijn visie en aanpak om Smart Industry te realiseren bij metaalverwerkende bedrijven, waaronder plaatwerkers.Jelle is o.a. mede-oprichter van Trimergo, daardoor zeer ervaren in de ERP-softwaremarkt en productiebedrijven. Dit leidde tot zijn nieuwe bedrijf Produmize, waarmee hij Smart Industry-oplossingen voor het MKB kan bieden. Luister naar deze aflevering voor een no-nonsense uitleg over digitaliseren. LUISTER NU »TopicsJelle zijn ervaringen als mede-oprichter en eigenaar van een ERP-softwarebedrijf De overstap naar een adviesbureau en uiteindelijk ProdumizeHoe het idee tot stand is gekomen.Wat is IoT en waarom is het zo belangrijk? Machinedata, wat heb je er nu concreet aan?Inzichten van deelnemers aanx het programma “10x klaar voor industrie 4.0“Het recept voor een slimme fabrieksmixOproep voor machinebouwers tot betere data-uitwisselingBeurzen en contacten van Jelle ResourcesWebinar bij ECI over het programma '10x klaar voor Industry 4.0'. Machinedata, wat heb je er nu concreet aan? Met voorbeelden uit de praktijk (plaatwerker, lasbedrijf, machinebouwer) maakten Jelle en Jeroen duidelijk dat er tegen relatief lage investeringen veel te verdienen valt. Efficiencyverbetering is voor velen haalbaar.https://register.gotowebinar.com/recording/3648237179649795343Kleynenborghhttps://kleynenborgh.com/Produmizehttps://produmize.com/
Vakmanschap of Groene Knop? - Met Jan Willem Mollema
Aug 15 2022
Vakmanschap of Groene Knop? - Met Jan Willem Mollema
Deze week heb ik gesproken met Jan Willem Mollema (Freelance Manufacturing Specialist) om zijn column "Vakmanschap of Groene Knop" en zijn ervaringen als specialist in de verspanende industrie te bespreken. We bespraken ook onderwerpen als het motiveren van teams, gereedschap beheersystemen, CAD-software, wanneer wel en wanneer niet software te kopen, en zijn algemene kijk op de uitdagingen van de vierde industriële revolutie. Al deze onderwerpen zijn zeer relevant en ik hoop dat het je stof tot nadenken geeft. Onderwerpen:Jan Willem zijn carrièreHet dilemma: vakmanschap of de groene knopProcessen deugdelijk en betrouwbaar makenModularisatie en standaardisatie: de oplossing? Lokale optimalisatie → algemene inefficiënties?Offline programmeren en simulatie,Betere ondersteuning van verandering met "Goodwill"De nieuwe rol van operatorsUitdagingen bij implementaties van softwareSoftware kopen: de oude en nieuwe manierHet Baby-Benz-probleem: eerst mechanisch oplossen!Gereedschapbeheer: groeperen en te modulariserenHoe blijf je competitief? Focus op de methode! Vrijheid en snelheid om te communiceren zijn een mustCAD-systemen en de laatste ontwikkelingen in deze marktResources:MetaalNieuws Column:https://www.metaalnieuws.nl/vakmanschap-of-groene-knop/Het doel Eliyahu M. Goldratt:https://www.bol.com/nl/nl/p/het-doel/1001004006538769/Quick Response Manufacturing: It´s About Time (LeanTeam)https://www.bol.com/nl/nl/p/it-s-about-time/1001004011036465/Boek: Toyota Wayhttps://www.bol.com/nl/nl/f/the-toyota-way/30044699/Baby-Benz:https://www.mercedes-benz.com/en/innovation/milestones/baby-benz/Onshape:https://en.wikipedia.org/wiki/Onshape
Ketenintegratie, digitaal werken en slimme fabrieken met Dave Rullens
Aug 8 2022
Ketenintegratie, digitaal werken en slimme fabrieken met Dave Rullens
Deze week had ik het genoegen Dave Rullens (Webbing Solutions), te interviewen om hem een aantal vragen te stellen over ketenintegratie, SCSN en wereldwijde initiatieven voor betere samenwerking in digitaal formaat. Het gesprek ging wat dieper in op de nieuwste technieken, maar de centrale vraag blijft: waar zet je de digitale voordeur van je bedrijf? Veel mensen weten niet dat ketenintegratie niet beperkt is tot de ERP-wereld. Hoe wil je met je klanten werken en welke use cases zijn het sterkst om mee te beginnen? Dat ontdek in je deze aflevering. TopicsDe evolutie van papier, naar email, naar EDI en het SCSN / KetenLink De telefoonanalogie: GLN-codes: de grote telefoongids van de maakindustrie.Andere initiatieven op de Europese markt die van belang zijnDe heilige graal van de digitale ketenWaar leg je de digitale voordeur van je bedrijf? De toegevoegde waarde van ketenintegratie in engineering en salesTot 7 niveaus diep in de keten, de leverancier van de leverancier inzienDe WhatsApp-analogie: 1 vinkje, 2 vinkjes, 2 blauwe vinkjesVoorbeeld use-case over planning bij een plaatwerkbedrijf Impact van wel/niet werken aan digitalisering op jouw leveranciersbeoordelingHoe aan de slag met SCSN in technische zinHet belang van een ervaren expert in de digitale fabriekDe ideale softwareoplossing die de hele maakindustrie nodig heeft Dave's wijze woorden van advies voor de metaalindustrie Resources: Webbing Solutions / KetenLink https://www.webbingsolutions.nl/ SCSN open standaard: https://smart-connected-supplier-network.gitbook.io/processmanual/ SCSN Semantic Treehouse https://smartconnected.semantic-treehouse.nl   Sharing is caring! Als je deze aflevering tof vond, overweeg hem dan te delen met een paar vrienden of collega’s die hem misschien nuttig vinden. Dank je! Wil je helpen? Heeft deze show je geholpen met nieuwe ideeën voor je business? Beoordeel de show dan in iTunes of Spotify. Dit helpt mensen zoals jij de show te vinden en mij om meer gasten te kunnen boeken met grote namen zoals Ben Tiggelaar, Adjid Bakas en anderen!