PODCAST

Gyereknevelés Podcast

Gyereknevelés

Novák Ferenc hangjegyzetei a gyereknevelésről #gyereknevelés #gyermeknevelés #NovákFerenc #novakferenc #gyerekek #tanár #szülő #pedagógus #óvónő #iskola #nevelés #pedagógia #oktatás #gyermeklélektan

A mese szerepe
Mar 6 2021
A mese szerepe
Mi a mese titka? Mesélünk este a gyereknek elalvás előtt. Mesét olvasunk neki nappal, ha nem dolgozunk éppen, és ő is otthon van. Közösen találunk ki mesét, amikor ő szeretné alakítani a történetet. Amikor nem tetszik neki a mese alakulása, akkor megváltoztatjuk a történet menetét, szereplők élednek fel, helyszínek tűnnek el és újak jelennek meg. ----more---- Királylányok, hercegek, paloták, hősök, szegénylegények, akik megcsinálják a szerencséjüket, sárkányok, gonosz boszorkányok és jóságos öreganyók világa ez, vagy akár közülünk való egyszerű emberekkel történő különös vagy mókás események, mai környezetben. Néha a gyerek elalszik a történet alatt, máskor mi magunk bóbiskolunk el, amikor túl hosszúra nyúltak az események, de ilyenkor ott van egy gyerek kéz, ami megmozgatja a vállunkat. Ekkor felriadunk és ezt halljuk: „És azután mi történt?” Mi a titka a mesének? Miért olyan fontos a gyereknek, és miért kell megváltoztatni a menetét az ő kedve szerint, ha jót akarunk neki? Nem árt meg a sok mese, az álmodozás kitalált tájakról, a kalandok különös képességű hősökkel és más szereplőkkel? Mi a mese szerepe?Mennyit érnek a saját képek?Miért ne szakítsd félbe a mesét?Miért mondd a gyereknek azt, hogy ez csak mese!Fejből mesélés és a közös meseszövés szerepeA mese ellenségeiMesél a szülőMit okoz az elegendő mesélés? Erről tart rövid előadást ebben a Gyereknevelés hangjegyzetben Novák Ferenc tanár, aki társ a nevelésben. Hallgasd meg! További információk:
Gyerekek Számítógép Függősége Podcast - Mi van a háttérben?
Jan 30 2021
Gyerekek Számítógép Függősége Podcast - Mi van a háttérben?
Sok szülőnek okoz problémát az, hogy a gyereke szinte az egész napját számítógép előtt tölti vagy más elektronikus kütyükkel, mobiltelefonnal vagy táblagéppel. A gyerek alig bírja otthagyni a gépet, nem érdekli semmi más, alig van más célja. ----more---- Ha ki jön néha a szobájából, akkor meg a mobiltelefon képernyőjére ragasztja a figyelmét. Néhány szülő egy idő múlva tehetetlenségében csak legyint, de a számítógép-függőség problémáját nem szabad szőnyeg alá söpörni. A legtöbb szülőt egyébként nem is zavarná, ha a gyereke napi egy-két órát számítógéppel játszana. Amikor azonban a gyerek már szinte csak a számítógép előtt ül vagy a mobiltelefonját nyomkodja, és amikor már alig foglalkozik mással, valamint amikor rossz irányú jellemváltozásokat észlelünk, akkor eljön a szülő aggódásának ideje. A gyerek számítógép-függősége megosztó téma. A konzervatív szülő azt mondhatja, hogy túlságosan kesztyűs kézzel bánunk a problémával, más szülő pedig nem érti, hogy egyáltalán miért probléma ez, s azt mondja: „Mi is felnőttünk valahogy, pedig mennyit kérleltek minket a szüleink, hogy ne tévézzünk már annyit!” Annak érdekében, hogy valaki komolyan vegye gyermeke túlzott mértékű számítógépes játékprogram használatát, röviden felsorolom, hogy milyen jellegű károkat okoz a digitális függőség. A gyerekek nem egyformák, ezért mindaz, amiről ebben a pár bekezdésben a teljesség igénye nélkül említést teszek, nem egyforma mértékben rombolja személyiségüket, képességeiket, emberi viszonyaikat és összességében jelenüket és jövőjüket sem. Ahogyan a felnőttek közül igen kevesen, de még saját maguk is ki tudnak lábalni az alkohol-függőségből, úgy lesznek gyerekek is, akik diák- vagy felnőttkorukban maguk is képesek lesznek ránézni arra, hogy rossz irányban haladnak, mert a túlzott számítógép használattal nagyrészt kivonultak a valós életből, az igazi élet élő szereplőivel folytatott tartalmas és értékes kommunikációból. Ők azonban kevesebben vannak, a többség vesztes marad ebben a csatában, mert még csak fel sem fogják, hogy bajban vannak, ha mi, felnőttek, szülők és tanárok nem segítünk nekik. Mit okoz a okoz a túl sok digitális játékprogram? Erről szól ez a Gyereknevelés Podcast. További információk: