Транзѝстор

Илия Темелков - soregashi и Виктор Джамбов

Транзѝстор е подкаст за технологии и гийк неща, част от мрежата на Говори ѝнтернет. Като радио предаване, ама в интернет. Има ни навсякъде. read less

150: Изкуственият интелект с Дарин Димитров
4d ago
150: Изкуственият интелект с Дарин Димитров
Най-накрая навлизаме в дълбокото за изкуствения интелект и го правим смело, само защото имаме много опитен човек до себе си - Дарин Димитров. От негова агенция, през Webflow, където е сред първите хора в екипа и работи по Ecommerce, Interactions, дизайн системи и Memerships, а извън това - участия и в различни продукти с големи клиенти. Днес Дарин работи по собствен стартъп, базиран на ИИ. С него се познаваме от много години, но тази история ще чуете в самия епизод, заедно с какво е изкуствен интелект, LLMs, ChatGPT, наближава ли моментът на силния изкуствен интелект, как се обучава, трябва ли да се регулира и къде е мястото на човека във всичко това. Повече за Дарин научете оттук (https://www.darindimitroff.com/), а ето и някои от приложенията и профилите, които спомена в епизода: OpenAI (https://openai.com/) и ChatGPT (https://chat.openai.com/auth/login) Промптове и съвети - тук (https://github.com/f/awesome-chatgpt-prompts) и тук (https://promptvine.com/) Lensa (https://prisma-ai.com/lensa) AI Avatars - приложение на Питър (https://photoai.com/ai-avatars) AI Dungeon (https://aidungeon.io/) LLaMA (https://ai.meta.com/llama/) Georgi Gerganov (https://twitter.com/ggerganov?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Eauthor) Благодарим ви, че продължавате да сте с нас. Последвайте ни в Instagram (https://www.instagram.com/tranzistorcast/), Twitter (https://twitter.com/tranzistorcast) и Facebook (https://facebook.com/tranzistorcast) Подкрепете ни в Patreon (https://www.patreon.com/govori_internet) Музика: U.N.K.O. Монтаж: Антон Велев Дизайн: Иван Гинев С подкрепата на Говори Ѝнтернет (https://govori-internet.com)
149: Държавата срещу Google?
Sep 19 2023
149: Държавата срещу Google?
Американското Министерство на правосъдието започна съдебен процес срещу Google, в който твърди, че компанията използва господстващото си положение, за да затвърди своя монопол на пазара. Процесът, който започна миналата седмица, ще продължи 10 седмици, в които ще видим и чуем много аргументи за и против Google и влиянието на компанията върху онлайн пазара. В епизода обсъждаме дали наистина Google е зъл монополист или просто има добър продукт и трябва да гледаме със съмнение към Microsoft. Също така си говорим за изневери, малките детайли около iPhone 15 и премиерата на Huawei Watch GT 4 в Барселона. Благодарим ви, че продължавате да сте с нас. Последвайте ни в Instagram (https://www.instagram.com/tranzistorcast/), Twitter (https://twitter.com/tranzistorcast) и Facebook (https://facebook.com/tranzistorcast) Подкрепете ни в Patreon (https://www.patreon.com/govori_internet) Музика: U.N.K.O. Монтаж: Антон Велев Дизайн: Иван Гинев С подкрепата на Говори Ѝнтернет (https://govori-internet.com)
147: Google е зле, може би не умира
Sep 7 2023
147: Google е зле, може би не умира
В този епизод подхващаме една тама, за която ще се радваме да ни пишете и да споделите вашето наблюдение - променя ли се Google Search към по-лошо? Наистина ли качеството на търсачката, и по-скоро на резултатите, толкова много се е влошило и какви биха били причините за това - реклами, некачественото съдържание в интернет, липса на внимание от компанията-майка? Това е голямата ни дискусия в този епизод, в който измислихме и нов изкуствен интелект "Динко", а преди това минаваме набързо през телевизор-куфарче, загубите на Spotify и еднин симпатичен сериал. Благодарим ви, че продължавате да сте с нас. Последвайте ни в Instagram (https://www.instagram.com/tranzistorcast/), Twitter (https://twitter.com/tranzistorcast) и Facebook (https://facebook.com/tranzistorcast) Подкрепете ни в Patreon (https://www.patreon.com/govori_internet) Музика: U.N.K.O. Монтаж: Антон Велев Дизайн: Иван Гинев С подкрепата на Говори Ѝнтернет (https://govori-internet.com)
Episode 143: Twitter почти става X и сгъваемите Samsung Galaxy Z Fold5 и Flip5
Aug 1 2023
Episode 143: Twitter почти става X и сгъваемите Samsung Galaxy Z Fold5 и Flip5
С вече обичайния си подход, когато става дума за Twitter, Илън Мъск прекръсти социалната мрежа на X, с което сложи края на бранд със стойност няколко милиарда долара. Освен, че изглеждаше спорадично, това „ребрандиране“ също така не изглежда да се случи напълно. Другата тема от седмицата е премиерата на Galaxy Z Fold5 и Flip5, с които Samsung за първи път пуска сгъваеми смартфони, които имат реална конкуренция. С какво се отличават те от миналогодишните модели и какво въобще става на сгъваемия фронт е другата тема тази седмица. Благодарим ви, че продължавате да сте с нас. Последвайте ни в Instagram (https://www.instagram.com/tranzistorcast/), Twitter (https://twitter.com/tranzistorcast) и Facebook (https://facebook.com/tranzistorcast) Подкрепете ни в Patreon (https://www.patreon.com/govori_internet) Музика: U.N.K.O. Монтаж: Антон Велев Дизайн: Иван Гинев С подкрепата на Говори Ѝнтернет (https://govori-internet.com)
Episode 140: Последен епизод (засега)
Jan 31 2023
Episode 140: Последен епизод (засега)
Това е последният ни епизод. За през следващите няколко месеца. В него разказваме защо ще имаме дълга пауза, но и обсъждаме в дълбочина много от последните теми - като за последно. Защо Amazon, Microsoft, Meta, Spotify, Twitter и Salesforce не ги искат тез чудни хора, техните служители, и ги гонят с хиляди? До какво ще доведат уволненията и какво ни очаква? Какво е сегашното състояние на Netflix и защо компанията поглежда с надежда към бъдещето, което май не е толкова светло за стрийминг услугите като цяло. Слуховете са убедени, че Apple ще представи сгъваемо устройство през 2024 година, а ние пък сме сигурни, че сериалът по The Last of Us е най-добрата екранизация по игра. Истинският емоционалният момент (освен началото на епизода) е дискусията за фаворитените ни за "Оскар". Тези няколко месеца ще са дълги за нас, но вече нямаме търпение да се завърнем : ) Последвайте ни в Instagram (https://www.instagram.com/tranzistorcast/), Twitter (https://twitter.com/tranzistorcast) и Facebook (https://facebook.com/tranzistorcast) Подкрепете ни в Patreon (https://www.patreon.com/govori_internet) Музика: U.N.K.O. Монтаж: Антон Велев Дизайн: Иван Гинев С подкрепата на Говори Ѝнтернет (https://govori-internet.com)
Episode 139: Самолетът на Илън, отварянето на Apple и бъдещето на чатботовете
Dec 16 2022
Episode 139: Самолетът на Илън, отварянето на Apple и бъдещето на чатботовете
Илън Мъск показа истинските си намерения за свободата на словото, които се въртят най-вече около нарцистичните му разбирания за лично пространство и доксване. Apple изглежда ще отвори екосистемата си неочаквано много, както по отношение на магазините за приложения, така и за неща като браузъра и NFC. В същото време Google не иска да прави чатботове в духа на ChatGPT. Освен това имаме нова стрийминг услуга - SkyShowtime започна работа в България, така че вече има къде да гледате Star Trek. Не на последно място Netflix изглежда има малко проблеми с рекламния си абонамент и няколко големи компании опитват да направят алтернатива на Google Maps. Разсъжденията на @jack за Twitter в неговия Revue (https://www.getrevue.co/profile/jackjack/issues/a-native-internet-protocol-for-social-media-1503112) Последвайте ни в Instagram (https://www.instagram.com/tranzistorcast/), Twitter (https://twitter.com/tranzistorcast) и Facebook (https://facebook.com/tranzistorcast) Подкрепете ни в Patreon (https://www.patreon.com/govori_internet) Музика: U.N.K.O. Монтаж: Антон Велев Дизайн: Иван Гинев С подкрепата на Говори Ѝнтернет (https://govori-internet.com)
Episode 138: Изкуствен интелект за аватари и автомобили, модерацията на Meta и завръщането на тайконавтите
Dec 9 2022
Episode 138: Изкуствен интелект за аватари и автомобили, модерацията на Meta и завръщането на тайконавтите
Всички си направиха аватари с Lensa AI, но сякаш има неизвестни около защитата на личните ни данни, както и влиянието на тези технологии върху изкуството и артистите. В други новини Meta получи солидна критика за модерацията на Facebook, която четем в доклад на Oversight Board, а пък Илън Мъск изглежда е виновен и за това, че Nuerolink измъчва и убива животни. В по-позитивни новини си говирм за чипове с американски произход, бъдещата кола на Apple, краят на мрака в DC и китайските космонавти. Oversight Board публикува мнение за cross check политиките на Meta - Oversight Board (https://www.oversightboard.com/news/501654971916288-oversight-board-publishes-policy-advisory-opinion-on-meta-s-cross-check-program) Проучването за Lensa AI - Блогът на Анди Баио (https://waxy.org/2022/08/exploring-12-million-of-the-images-used-to-train-stable-diffusions-image-generator/) Последвайте ни в Instagram (https://www.instagram.com/tranzistorcast/), Twitter (https://twitter.com/tranzistorcast) и Facebook (https://facebook.com/tranzistorcast) Подкрепете ни в Patreon (https://www.patreon.com/govori_internet) Музика: U.N.K.O. Монтаж: Антон Велев Дизайн: Иван Гинев С подкрепата на Говори Ѝнтернет (https://govori-internet.com)
137: Синьото и черното пиленце, звездните дворци и чиповете в мозъка
Dec 4 2022
137: Синьото и черното пиленце, звездните дворци и чиповете в мозъка
Нямаше как да подминем сагата между разследващия сайт "Бирд" и "Телъс". Какво ни ядоса най-много, ще чуете в епизода. В него обсъждаме следващата стъпка за Neurolink на Илън Мъск и как може да промени живота на толкова много хора. Мъск остава фокус и покрай последните новини около Twitter и срещата му с Тим Кук, докато OpenAI (пак има връзка с Мъск, случайност?) изтренира най-нацебения бот на Minecraft - и какво всъщност означава това? За финал имаме новини около Amazon и Whatsapp, за да завършим с най-новото около Космоса. За да е положително. Първи детайли за everything app на Мъск, Twitter (https://twitter.com/elonmusk/status/1596718851097755648?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1596718851097755648%7Ctwgr%5Eff20973f2139f7fde4e8dad51dfb6feefda3d606%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.reuters.com%2Ftechnology%2Ftwitter-ceo-musk-says-user-signups-all-time-high-touts-features-everything-app-2022-11-27%2F) Да си говориш сам в Whatsapp, TechCrunch (https://techcrunch.com/2022/11/28/whatsapp-rolls-out-a-feature-that-makes-it-easier-to-message-yourself/?utm_medium=TCnewsletter&tpcc=TCdailynewsletter) Китайската космическа станция, Reuters (https://www.reuters.com/lifestyle/science/china-launches-crewed-spacecraft-chinese-space-station-state-television-2022-11-29/) Neuralink - защото Мъск не е само Twitter, The Verge (https://www.theverge.com/2022/11/30/23487307/neuralink-elon-musk-show-and-tell-2022) Защо е важно, че бот може да играе на Minecraft?, Technology Review (https://www.technologyreview.com/2022/11/25/1063707/ai-minecraft-video-unlock-next-big-thing-openai-imitation-learning/) Amazon и здравеопазването, Amazon (https://www.aboutamazon.com/news/retail/what-is-amazon-clinic) Последвайте ни вInstagram (https://www.instagram.com/tranzistorcast/), Twitter (https://twitter.com/tranzistorcast) и Facebook (https://facebook.com/tranzistorcast) Подкрепете ни в Patreon (https://www.patreon.com/govori_internet) Музика: U.N.K.O. Монтаж: Антон Велев Дизайн: Иван Гинев С подкрепата наГовори Ѝнтернет (https://govori-internet.com)
136: Илън във Видин, Боб обратно в Disney и есенна селекция филми и сериали
Nov 25 2022
136: Илън във Видин, Боб обратно в Disney и есенна селекция филми и сериали
Беше неизбежно да говорим за Илън, след като ще спасява видинската селищна система, но освен това човекът продължава сагата с Twitter. Освен това Disney сменя изпълнителния си директор с предишния, а FTC вероятно ще блокира една от най-големите сделки в гейминг индустрията. Също така Alexa се оказва, че не е точно устойчив бизнес модел. За финал обсъждаме малко филми и сериали, които смятаме, че си заслужават вниманието и времето ви. Боб се връща, за да смени Боб в Disney - Hollywood Reporter (https://www.hollywoodreporter.com/business/business-news/disney-bob-iger-returning-ceo-bob-chapek-exits-1235266823/) Amazon Alexa е огромна яма за пари - Ars Technica (https://arstechnica.com/gadgets/2022/11/amazon-alexa-is-a-colossal-failure-on-pace-to-lose-10-billion-this-year/) Илон и сагата с модерацията - Ars Technica (https://arstechnica.com/tech-policy/2022/11/musk-breaks-promise-to-form-twitter-moderation-panel-blames-activists/) FTC вероятно ще блокира сделката между Microsoft и Activision-Blizzard - Politico (https://www.politico.com/news/2022/11/23/exclusive-feds-likely-to-challenge-microsofts-69-billion-activision-takeover-00070787) Последвайте ни вInstagram (https://www.instagram.com/tranzistorcast/), Twitter (https://twitter.com/tranzistorcast) и Facebook (https://facebook.com/tranzistorcast) Подкрепете ни в Patreon (https://www.patreon.com/govori_internet) Музика: U.N.K.O. Монтаж: Антон Велев Дизайн: Иван Гинев С подкрепата наГовори Ѝнтернет (https://govori-internet.com)
135: Справедливост, хаос и крах в тех света, надежди - в Космоса и музиката
Nov 21 2022
135: Справедливост, хаос и крах в тех света, надежди - в Космоса и музиката
Илия не искаше да обсъждаме Мъск и в този епизод, но му се наложи - новият CEO на Twitter не ни дава и седмица спокойствие! Е, напрежението върху служителите на компанията му е по-голямо, но и не самов върху тях - Amazon, Meta и други настройват очакванията си след голямото избухване в пандемични времена. Коя е справедливостта в сектора, може ли новият процесор на Snapdragon да се пребори с този на Apple, а Тейлър Суифт с монопола на една компания? Какво можем да очакваме след добрата новина от НАСА? Слушайте и ще разберете : ) Детайли за новия Snapdragon 8 Gen 2 GSMarena, (https://www.gsmarena.com/snapdragon_8_gen_2_unveiled_faster_more_efficient_has_ray_tracing_and_wifi_7-news-56532.php) Macworld (https://www.macworld.com/article/1383959/qualcomm-snapdragon-8-gen-2-a16-a15-iphone-android.html) Присъдата на Елизабет Холмс The Verge (https://www.theverge.com/2022/11/18/23465172/elizabeth-holmes-theranos-fraud-conviction-sentencing) Мисия "Артемис 1" на живо Space.com (https://www.space.com/news/live/nasa-artemis-1-moon-mission-updates) Благодарим за подкрепата на Remix (https://remixshop.com/bg) Последвайте ни вInstagram (https://www.instagram.com/tranzistorcast/), Twitter (https://twitter.com/tranzistorcast) и Facebook (https://facebook.com/tranzistorcast) Подкрепете ни в Patreon (https://www.patreon.com/govori_internet) Музика: U.N.K.O. Монтаж: Антон Велев Дизайн: Иван Гинев С подкрепата наГовори Ѝнтернет (https://govori-internet.com)
134: Паденията в технологичния свят - от Мъск и Туитър, през TikTok до метавселената на Зукърбърг
Nov 1 2022
134: Паденията в технологичния свят - от Мъск и Туитър, през TikTok до метавселената на Зукърбърг
Мъск все пак стана шеф на Twitter. Или Chief Twit, както сам се определени. Влетя в офиса с мивка и закани, но какво следва сега - какво може да е бъдещето на тази компания? Обсъждаме именно това, преди да повогорим за невидимите обектви в космоса и доооста видимите финансови предизвикателства пред Meta и други технологични компании. А пък TikTok може би не е толкова невинно приложение, но пък има готини видеа, нали? Водещи потребители на Twitter напускат платформата според анализ на Reuters (https://www.reuters.com/technology/exclusive-where-did-tweeters-go-twitter-is-losing-its-most-active-users-internal-2022-10-25/?utm_source=substack&utm_medium=email) Материалът за TikTok на Forbes (https://www.forbes.com/sites/emilybaker-white/2022/10/20/tiktok-bytedance-surveillance-american-user-data/?sh=530dc8486c2d) Защо е трудно за НАСА да засича астероидите - от Washington Post (https://www.washingtonpost.com/technology/2022/10/24/nasa-asteroid-telescope/) Благодарим за подкрепата на Remix (https://remixshop.com/bg) Последвайте ни вInstagram (https://www.instagram.com/tranzistorcast/), Twitter (https://twitter.com/tranzistorcast) и Facebook (https://facebook.com/tranzistorcast) Подкрепете ни в Patreon (https://www.patreon.com/govori_internet) Музика: U.N.K.O. Монтаж: Антон Велев Дизайн: Иван Гинев С подкрепата наГовори Ѝнтернет (https://govori-internet.com)