Транзѝстор

Илия Темелков - soregashi и Виктор Джамбов

Транзѝстор е подкаст за технологии и гийк неща, част от мрежата на Говори ѝнтернет. Като радио предаване, ама в интернет. Има ни навсякъде. read less
TechnologyTechnology

Episodes

157: Илън псува, Threads идва в ЕС, Spotify уволнява и GTA VI ще е страхотна
Dec 7 2023
157: Илън псува, Threads идва в ЕС, Spotify уволнява и GTA VI ще е страхотна
Илън Мъск не пропуска шанс да влезе в новинарския поток, като този път използва псувня по време на конференция, насочена към рекламодателите, които не харчат пари в социалнта му мрежа. В това време излезе информация, че Threads ще стъпи в ЕС още този месец, което може би ще е проблем за Илън. Spotify Wrapped зарадва всички, освен 1500 служители, които бяха освободени от компанията, а Beeper пуснаха приложение за изпращане на iMessage през Android по изцяло нов начин, който вероятно ще сложи край на драмата със сините балони. Не на последно място е трейлърът на GTA VI, който изглежда великолепно. Наситена седмица, но коментирахме всичко. Статията за Open AI в The New Yorker (https://www.newyorker.com/magazine/2023/12/11/the-inside-story-of-microsofts-partnership-with-openai) Историята на 16-годишният младеж, който е разбил iMessage в Wired (https://www.wired.com/story/beeper-android-iphone-texting-blue-bubbles) Ежегодната анкета на Говори ѝнтернет (https://govori-internet.com/anketa/) е активна и ще сме благодарни, ако я попълните. Благодарим ви, че продължавате да сте с нас. Последвайте ни в Instagram (https://www.instagram.com/tranzistorcast/), Twitter (https://twitter.com/tranzistorcast) и Facebook (https://facebook.com/tranzistorcast) Подкрепете ни в Patreon (https://www.patreon.com/govori_internet) Музика: U.N.K.O. Монтаж: Антон Велев Дизайн: Иван Гинев С подкрепата на Говори Ѝнтернет (https://govori-internet.com)
156: Новият борд на OpenAI, манипулациите на Meta и загубите на X
Nov 30 2023
156: Новият борд на OpenAI, манипулациите на Meta и загубите на X
Драмата около OpenAI изглежда намери своето решение, като изпълнителният директор Сам Алтман се завърна в компанията, която има и нов борд на директорите. Какво означава това за компанията и въобще развитието на изкуствения интелект са големите теми, за които говорим тази седмица. Освен това обсъждаме делото, което 33 щата заведоха срещу Meta и данните за по-големи от очакваното загуби от спрени реклами в X. Ежегодната анкета на Говори ѝнтернет (https://govori-internet.com/anketa/) е активна и ще сме благодарни, ако я попълните. Благодарим ви, че продължавате да сте с нас. Последвайте ни в Instagram (https://www.instagram.com/tranzistorcast/), Twitter (https://twitter.com/tranzistorcast) и Facebook (https://facebook.com/tranzistorcast) Подкрепете ни в Patreon (https://www.patreon.com/govori_internet) Музика: U.N.K.O. Монтаж: Антон Велев Дизайн: Иван Гинев С подкрепата на Говори Ѝнтернет (https://govori-internet.com)
155: Сам Алтман, OpenAI и най-драматичният уикенд в Силициевата долина
Nov 22 2023
155: Сам Алтман, OpenAI и най-драматичният уикенд в Силициевата долина
Водещата компания в сферата на изкуствения интелект OpenAI преживя преврат, какъвто според някои не се е случвал в света на бизнеса от свалянето на Стив Джобс като изпълнителен директор на Apple през 80-те години на миналия век. Изпълнителният директор на OpenAI Сам Алтман беше отстранен, което доведе до буря от събития, достойни за документален филм с много драма и неизвестни. В епизода разнищваме хронологията на събитията, главните герои и потенциалните последствия, както за OpenAI, така и за изкуствения интелект, Силициевата долина и технологичния бизнес. Ежегодната анкета на Говори ѝнтернет (https://govori-internet.com/anketa/) е активна и ще сме благодарни, ако я попълните. Благодарим ви, че продължавате да сте с нас. Последвайте ни в Instagram (https://www.instagram.com/tranzistorcast/), Twitter (https://twitter.com/tranzistorcast) и Facebook (https://facebook.com/tranzistorcast) Подкрепете ни в Patreon (https://www.patreon.com/govori_internet) Музика: U.N.K.O. Монтаж: Антон Велев Дизайн: Иван Гинев С подкрепата на Говори Ѝнтернет (https://govori-internet.com) Снимка на корицата: Steve Jennings/Getty Images for TechCrunch via Flickr (https://www.flickr.com/photos/techcrunch/48838377432/)
154: Брошката на Humane и малките GPT-та на OpenAI
Nov 14 2023
154: Брошката на Humane и малките GPT-та на OpenAI
Изкуственият интелект е темата на годината, но все още масовото приложение на тази технология сякаш предстои. В последните седмици OpenAI проведе първата си конференция за разработчици, а Humane най-накрая обяви брошката си AI Pin. Това ни поставя няколко крачки по-близо до пълното разгръщане на изкуствения интелект, въпреки че по всичко личи, че все още има спънки пред амбициите около тази технология. Това и някои новини от света на Marvel и българските регулатори са темите в епизода. Ежегодната анкета на Говори ѝнтернет (https://govori-internet.com/anketa/) е активна и ще сме благодарни, ако я попълните. Благодарим ви, че продължавате да сте с нас. Последвайте ни в Instagram (https://www.instagram.com/tranzistorcast/), Twitter (https://twitter.com/tranzistorcast) и Facebook (https://facebook.com/tranzistorcast) Подкрепете ни в Patreon (https://www.patreon.com/govori_internet) Музика: U.N.K.O. Монтаж: Антон Велев Дизайн: Иван Гинев С подкрепата на Говори Ѝнтернет (https://govori-internet.com)
153: Бързото събитие на Apple, евтиният бизнес на Мъск и скъпият абонамент за Meta
Oct 31 2023
153: Бързото събитие на Apple, евтиният бизнес на Мъск и скъпият абонамент за Meta
Apple представи новият си чип M3, както и нови модели MacBook Pro и iMac. Това се случи по време на най-краткото събитие на компанията в последните години, което може би е и причината за относително малкото новини от него. Освен това осбъждаме цената на компанията Twitter, както и цената, която компанията иска от потребителите за абонаментните ѝ планове, но и цената на Facebook и Instagram в Европа. Ежегодната анкета на Говори ѝнтернет (https://govori-internet.com/anketa/) е активна и ще сме благодарни, ако я попълните. Благодарим ви, че продължавате да сте с нас. Последвайте ни в Instagram (https://www.instagram.com/tranzistorcast/), Twitter (https://twitter.com/tranzistorcast) и Facebook (https://facebook.com/tranzistorcast) Подкрепете ни в Patreon (https://www.patreon.com/govori_internet) Музика: U.N.K.O. Монтаж: Антон Велев Дизайн: Иван Гинев С подкрепата на Говори Ѝнтернет (https://govori-internet.com)
152: Долар за Twitter, космически лекарства и китайски AI за бизнес цели
Oct 24 2023
152: Долар за Twitter, космически лекарства и китайски AI за бизнес цели
Точно година, откакто Мъск си направи най-скъпия подарък, като си купи Twitter. Година по-късно от X казват, че всичко е супер, а независими анализатори казват точно обратното. Нови абонаменти, срамни интервюта, 1 долара такса, за да докажеш, че не си бот. Обсъждаме всичко това, а началото на епизода е посветен на нещо по-приятно - един космически успех, в чиято основа е българин. Е, не може и без AI, а тук е проучването (https://www.microsoft.com/en-us/research/blog/decodingtrust-a-comprehensive-assessment-of-trustworthiness-in-gpt-models/), за което говорим. Ежегодната анкета на Говори ѝнтернет (https://govori-internet.com/anketa/) е активна и ще сме благодарни, ако я попълните. Благодарим ви, че продължавате да сте с нас. Последвайте ни в Instagram (https://www.instagram.com/tranzistorcast/), Twitter (https://twitter.com/tranzistorcast) и Facebook (https://facebook.com/tranzistorcast) Подкрепете ни в Patreon (https://www.patreon.com/govori_internet) Музика: U.N.K.O. Монтаж: Антон Велев Дизайн: Иван Гинев С подкрепата на Говори Ѝнтернет (https://govori-internet.com)
150: Изкуственият интелект с Дарин Димитров
Sep 26 2023
150: Изкуственият интелект с Дарин Димитров
Най-накрая навлизаме в дълбокото за изкуствения интелект и го правим смело, само защото имаме много опитен човек до себе си - Дарин Димитров. От негова агенция, през Webflow, където е сред първите хора в екипа и работи по Ecommerce, Interactions, дизайн системи и Memerships, а извън това - участия и в различни продукти с големи клиенти. Днес Дарин работи по собствен стартъп, базиран на ИИ. С него се познаваме от много години, но тази история ще чуете в самия епизод, заедно с какво е изкуствен интелект, LLMs, ChatGPT, наближава ли моментът на силния изкуствен интелект, как се обучава, трябва ли да се регулира и къде е мястото на човека във всичко това. Повече за Дарин научете оттук (https://www.darindimitroff.com/), а ето и някои от приложенията и профилите, които спомена в епизода: OpenAI (https://openai.com/) и ChatGPT (https://chat.openai.com/auth/login) Промптове и съвети - тук (https://github.com/f/awesome-chatgpt-prompts) и тук (https://promptvine.com/) Lensa (https://prisma-ai.com/lensa) AI Avatars - приложение на Питър (https://photoai.com/ai-avatars) AI Dungeon (https://aidungeon.io/) LLaMA (https://ai.meta.com/llama/) Georgi Gerganov (https://twitter.com/ggerganov?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Eauthor) Благодарим ви, че продължавате да сте с нас. Последвайте ни в Instagram (https://www.instagram.com/tranzistorcast/), Twitter (https://twitter.com/tranzistorcast) и Facebook (https://facebook.com/tranzistorcast) Подкрепете ни в Patreon (https://www.patreon.com/govori_internet) Музика: U.N.K.O. Монтаж: Антон Велев Дизайн: Иван Гинев С подкрепата на Говори Ѝнтернет (https://govori-internet.com)
149: Държавата срещу Google?
Sep 19 2023
149: Държавата срещу Google?
Американското Министерство на правосъдието започна съдебен процес срещу Google, в който твърди, че компанията използва господстващото си положение, за да затвърди своя монопол на пазара. Процесът, който започна миналата седмица, ще продължи 10 седмици, в които ще видим и чуем много аргументи за и против Google и влиянието на компанията върху онлайн пазара. В епизода обсъждаме дали наистина Google е зъл монополист или просто има добър продукт и трябва да гледаме със съмнение към Microsoft. Също така си говорим за изневери, малките детайли около iPhone 15 и премиерата на Huawei Watch GT 4 в Барселона. Благодарим ви, че продължавате да сте с нас. Последвайте ни в Instagram (https://www.instagram.com/tranzistorcast/), Twitter (https://twitter.com/tranzistorcast) и Facebook (https://facebook.com/tranzistorcast) Подкрепете ни в Patreon (https://www.patreon.com/govori_internet) Музика: U.N.K.O. Монтаж: Антон Велев Дизайн: Иван Гинев С подкрепата на Говори Ѝнтернет (https://govori-internet.com)
147: Google е зле, може би не умира
Sep 7 2023
147: Google е зле, може би не умира
В този епизод подхващаме една тама, за която ще се радваме да ни пишете и да споделите вашето наблюдение - променя ли се Google Search към по-лошо? Наистина ли качеството на търсачката, и по-скоро на резултатите, толкова много се е влошило и какви биха били причините за това - реклами, некачественото съдържание в интернет, липса на внимание от компанията-майка? Това е голямата ни дискусия в този епизод, в който измислихме и нов изкуствен интелект "Динко", а преди това минаваме набързо през телевизор-куфарче, загубите на Spotify и еднин симпатичен сериал. Благодарим ви, че продължавате да сте с нас. Последвайте ни в Instagram (https://www.instagram.com/tranzistorcast/), Twitter (https://twitter.com/tranzistorcast) и Facebook (https://facebook.com/tranzistorcast) Подкрепете ни в Patreon (https://www.patreon.com/govori_internet) Музика: U.N.K.O. Монтаж: Антон Велев Дизайн: Иван Гинев С подкрепата на Говори Ѝнтернет (https://govori-internet.com)
Episode 143: Twitter почти става X и сгъваемите Samsung Galaxy Z Fold5 и Flip5
Aug 1 2023
Episode 143: Twitter почти става X и сгъваемите Samsung Galaxy Z Fold5 и Flip5
С вече обичайния си подход, когато става дума за Twitter, Илън Мъск прекръсти социалната мрежа на X, с което сложи края на бранд със стойност няколко милиарда долара. Освен, че изглеждаше спорадично, това „ребрандиране“ също така не изглежда да се случи напълно. Другата тема от седмицата е премиерата на Galaxy Z Fold5 и Flip5, с които Samsung за първи път пуска сгъваеми смартфони, които имат реална конкуренция. С какво се отличават те от миналогодишните модели и какво въобще става на сгъваемия фронт е другата тема тази седмица. Благодарим ви, че продължавате да сте с нас. Последвайте ни в Instagram (https://www.instagram.com/tranzistorcast/), Twitter (https://twitter.com/tranzistorcast) и Facebook (https://facebook.com/tranzistorcast) Подкрепете ни в Patreon (https://www.patreon.com/govori_internet) Музика: U.N.K.O. Монтаж: Антон Велев Дизайн: Иван Гинев С подкрепата на Говори Ѝнтернет (https://govori-internet.com)
Episode 140: Последен епизод (засега)
Jan 31 2023
Episode 140: Последен епизод (засега)
Това е последният ни епизод. За през следващите няколко месеца. В него разказваме защо ще имаме дълга пауза, но и обсъждаме в дълбочина много от последните теми - като за последно. Защо Amazon, Microsoft, Meta, Spotify, Twitter и Salesforce не ги искат тез чудни хора, техните служители, и ги гонят с хиляди? До какво ще доведат уволненията и какво ни очаква? Какво е сегашното състояние на Netflix и защо компанията поглежда с надежда към бъдещето, което май не е толкова светло за стрийминг услугите като цяло. Слуховете са убедени, че Apple ще представи сгъваемо устройство през 2024 година, а ние пък сме сигурни, че сериалът по The Last of Us е най-добрата екранизация по игра. Истинският емоционалният момент (освен началото на епизода) е дискусията за фаворитените ни за "Оскар". Тези няколко месеца ще са дълги за нас, но вече нямаме търпение да се завърнем : ) Последвайте ни в Instagram (https://www.instagram.com/tranzistorcast/), Twitter (https://twitter.com/tranzistorcast) и Facebook (https://facebook.com/tranzistorcast) Подкрепете ни в Patreon (https://www.patreon.com/govori_internet) Музика: U.N.K.O. Монтаж: Антон Велев Дизайн: Иван Гинев С подкрепата на Говори Ѝнтернет (https://govori-internet.com)
Episode 139: Самолетът на Илън, отварянето на Apple и бъдещето на чатботовете
Dec 16 2022
Episode 139: Самолетът на Илън, отварянето на Apple и бъдещето на чатботовете
Илън Мъск показа истинските си намерения за свободата на словото, които се въртят най-вече около нарцистичните му разбирания за лично пространство и доксване. Apple изглежда ще отвори екосистемата си неочаквано много, както по отношение на магазините за приложения, така и за неща като браузъра и NFC. В същото време Google не иска да прави чатботове в духа на ChatGPT. Освен това имаме нова стрийминг услуга - SkyShowtime започна работа в България, така че вече има къде да гледате Star Trek. Не на последно място Netflix изглежда има малко проблеми с рекламния си абонамент и няколко големи компании опитват да направят алтернатива на Google Maps. Разсъжденията на @jack за Twitter в неговия Revue (https://www.getrevue.co/profile/jackjack/issues/a-native-internet-protocol-for-social-media-1503112) Последвайте ни в Instagram (https://www.instagram.com/tranzistorcast/), Twitter (https://twitter.com/tranzistorcast) и Facebook (https://facebook.com/tranzistorcast) Подкрепете ни в Patreon (https://www.patreon.com/govori_internet) Музика: U.N.K.O. Монтаж: Антон Велев Дизайн: Иван Гинев С подкрепата на Говори Ѝнтернет (https://govori-internet.com)
Episode 138: Изкуствен интелект за аватари и автомобили, модерацията на Meta и завръщането на тайконавтите
Dec 9 2022
Episode 138: Изкуствен интелект за аватари и автомобили, модерацията на Meta и завръщането на тайконавтите
Всички си направиха аватари с Lensa AI, но сякаш има неизвестни около защитата на личните ни данни, както и влиянието на тези технологии върху изкуството и артистите. В други новини Meta получи солидна критика за модерацията на Facebook, която четем в доклад на Oversight Board, а пък Илън Мъск изглежда е виновен и за това, че Nuerolink измъчва и убива животни. В по-позитивни новини си говирм за чипове с американски произход, бъдещата кола на Apple, краят на мрака в DC и китайските космонавти. Oversight Board публикува мнение за cross check политиките на Meta - Oversight Board (https://www.oversightboard.com/news/501654971916288-oversight-board-publishes-policy-advisory-opinion-on-meta-s-cross-check-program) Проучването за Lensa AI - Блогът на Анди Баио (https://waxy.org/2022/08/exploring-12-million-of-the-images-used-to-train-stable-diffusions-image-generator/) Последвайте ни в Instagram (https://www.instagram.com/tranzistorcast/), Twitter (https://twitter.com/tranzistorcast) и Facebook (https://facebook.com/tranzistorcast) Подкрепете ни в Patreon (https://www.patreon.com/govori_internet) Музика: U.N.K.O. Монтаж: Антон Велев Дизайн: Иван Гинев С подкрепата на Говори Ѝнтернет (https://govori-internet.com)