FMN Podcast

FMN - Facility Management Nederland

FMN Podcast is dé Nederlandse podcast over het facilitaire vakgebied. Wij delen de best-practices uit het werkveld met jou. Je hoort interviews met inspirerende vakgenoten en spreken met deze FM-ers over hun gebouwen, dienstverlening, technologie en innovatie. Maar ook de zaken die het hart aangaan: de ´struggles´ van het vak, en hoe je die overwint. FMN Podcast wordt je aangeboden door FMN (Facility Management Nederland): dé onafhankelijke beroepsvereniging voor iedereen die geïnteresseerd is in het facilitaire domein. Voor meer informatie ga naar www.FMN.nl/podcast read less
BusinessBusiness

Episodes

#55 - Regeneratief FM: Op naar een regeneratief bedrijfsrestaurant!
2d ago
#55 - Regeneratief FM: Op naar een regeneratief bedrijfsrestaurant!
We nemen meer dan we teruggeven, dit is geen volhoudbare situatie. Regenatief facility management kan het antwoord zijn op veel duurzaamheidsissues. Het is tijd om dit thema op de agenda te krijgen, vindt het FMN Expertteam Duurzaam & Sociaal.Daarom gaat Alycia Biekram (Facilicom Solutions & FMN) in deze podcast in gesprek met Jeroen Plesman (Schevichoven Groeit!) en Angelique Wijnen - van Vugt (Vitam) over wat regeneratief boeren is en waarom het zo belangrijk is. Het begin van gezonde(re) mensen begint namelijk in de bodem. Huh? Ja, inderdaad. De bodem staat aan het begin van de voedselpyramide. Als de bodem gezond is, groeien er gezonde planten op. Gezonde planten levert gezond voedsel op. Gezond voedsel levert gezonde(re) mensen op. Cirkel is rond. Maar, waarom is regeneratief boeren dan zo moeilijk? Dat wil toch iedereen? En dan hebben we het nog niet eens over de duurzaamheidsvoordelen… Nieuwsgierig geworden? Beluister de podcast hierboven of via Spotify. In de vorige aflevering gingen we in op  wat regeneratief facility management is en waarom het zo belangrijk is.Wil je nou meer weten over regeneratief facility management, maar ook over biodiversiteit?Bekijk dan onze videoserie "Doe eens duurzaam: FM & de SDG's", de volgende afleveringen zijn passend bij dit onderwerp:SDG 15: Biodiversiteit en klimaatadaptatie? Ook daar draagt het facilitaire werkveld aan bij!SDG 14: Duurzaam gebruik maken van oceanen, zeeën en maritieme hulpbronnen: de invloed van het facilitaire werkveldSDG 2: Hoe facility management kan bijdragen aan het verduurzamen van de voedselketenSDG 6: De rol van FM bij schoon water en sanitair: bewustwording en een duurzame ketenEn beluister de poscast #46 Biodiversiteit deel 1: Wat is biodiversiteit? en #49 Biodiversiteit deel 2: Wat kan FM zelf doen? En lees de artikelreeks van drie over biodiversiteit. Benieuwd naar meer informatie op regenatief FM? Beluister dan ook podcast deel 1 en neem onderstaande door:Boek: Regeneration van Paul HawkenMeer over FMNFMN is de vakvereniging voor facilitair professionals. Word lid en ontwikkel jezelf. Je kunt o.a. lid worden van expertteams, communities en deelnemen aan events van FMN. Wil je lid worden of meer weten over FMN, ga naar de website of volg FMN op Instagram, Facebook of LinkedIn.
#54 - Regeneratief FM: Wat is het? En wat kan je hiermee?
May 15 2024
#54 - Regeneratief FM: Wat is het? En wat kan je hiermee?
We nemen meer dan we teruggeven, dit is geen volhoudbare situatie. Regenatief facility management kan het antwoord zijn op veel duurzaamheidsissues. Het is tijd om dit thema op de agenda te krijgen, vindt het FMN Expertteam Duurzaam & Sociaal.Daarom gaat Alycia Biekram (Facilicom Solutions & FMN) in deze podcast in gesprek met Geerke Versteeg (PhiFactory) en Christel Simmelink (ISS) over wat regeneratief facility management is en waarom het zo belangrijk is. Regeneratief gaat namelijk niet alleen over de natuur en biodiversiteit, maar ook over de mens. Nieuwsgierig geworden? Beluister de podcast hierboven of via Spotify.In de volgende aflevering wordt dieper ingegaan op hoe we dan kunnen teruggeven aan de aarde. Hierbij wordt ingezoomd op regeneratief boeren en de voedselpiramide. Wil je nou meer weten over regeneratief facility management, maar ook over biodiversiteit? Bekijk dan onze videoserie "Doe eens duurzaam: FM & de SDG's", de volgende afleveringen zijn passend bij dit onderwerp:SDG 15: Biodiversiteit en klimaatadaptatie? Ook daar draagt het facilitaire werkveld aan bij!SDG 14: Duurzaam gebruik maken van oceanen, zeeën en maritieme hulpbronnen: de invloed van het facilitaire werkveldSDG 2: Hoe facility management kan bijdragen aan het verduurzamen van de voedselketenSDG 6: De rol van FM bij schoon water en sanitair: bewustwording en een duurzame ketenEn beluister de poscast #46 Biodiversiteit deel 1: Wat is biodiversiteit? en #49 Biodiversiteit deel 2: Wat kan FM zelf doen? En lees de artikelreeks van drie over biodiversiteit. Benieuwd naar meer informatie op regeneratief FM? Beluister dan ook podcast deel 2 en neem onderstaande door:Boek: Regeneration van Paul HawkenHandreiking en artikel op weg naar regeneratief FM Ketenverantwoordelijkheid & Internationale sociale voorwaarden10 priMeer over FMNFMN is de vakvereniging voor facilitair professionals. Word lid en ontwikkel jezelf. Je kunt o.a. lid worden van expertteams, communities en deelnemen aan events van FMN. Wil je lid worden of meer weten over FMN, ga naar de website of volg FMN op Instagram, Facebook of LinkedIn.
#51 - 'Het goede gebouw' - Over sociale containers, boudoirs en Sinterklaasmomentjes
Apr 20 2023
#51 - 'Het goede gebouw' - Over sociale containers, boudoirs en Sinterklaasmomentjes
In de fase van maatschappelijke ‘ommekeer’ waarin we nu verkeren en waarin we oprechte verbinding zoeken, onderschatten we vaak de rol van ‘het goede gebouw’. In het gesprek met de internationaal bekende architect Herman Hertzberger en zijn leerling Laurens Jan ten Kate van AHH worden we verrast door de uitspraken van de 90-jarige Herman als hij spreekt over samen, sociale silo’s, koffiecorners, boudoirs, sinterklaasmomentjes, en de vastgoedwereld.Ontmoeten is een belangrijk thema in het werk van Hertzberger en AHH. Een op het interieur gerichte architectuur, veelal met vides en slimme doorkijkjes, straatjes, bruggetjes, kunst, balkons en tribunetrappen. Een gevolg is dat er minder aandacht is voor de entree en gevel. Kenmerkend voor de eerste periode uit het werk van Hertzberger is het gebruik van B2 betonsteen in combinatie met een draagstructuur van beton.Naast het Centraal Beheer gebouw en vele andere, veel onderwijs- en maatschappelijke gebouwen, is een andere bekende in deze herkenbare stijl het voormalig Ministerie van Sociale Zaken in Den Haag.De gebouwen in Apeldoorn en Den Haag worden of zijn gerevitaliseerd en omgebouwd tot multifunctionele gebouwen. Met die gebouwen was Hertzberger zijn tijd vooruit en doet hij nu nog steeds de oproep om dit soort gebouwen te ontwerpen, waarbij organisatie, opdrachtgever, mens en ontmoeten cruciaal zijn. Nieuwsgierig geworden? Beluister dan hier de Podcast, of bekijk hem op YouTube.Meer over FMNFMN is de vakvereniging voor facilitair professionals. Word lid en ontwikkel jezelf. Je kunt o.a. lid worden van expertteams, communities en deelnemen aan events van FMN. Wil je lid worden of meer weten over FMN, ga naar de website of volg FMN op Instagram, Facebook of LinkedIn.
#50 - Uitbesteden / Inbesteden...? De visie van Marco Meetz, Hoofd Facility & Support a.s.r.
Feb 7 2023
#50 - Uitbesteden / Inbesteden...? De visie van Marco Meetz, Hoofd Facility & Support a.s.r.
In deze fase van maatschappelijke ‘ommekeer’ waarin we verkeren en waarin oprechte verbinding met het proces aan de orde is, zijn visie, waarde, betekenis geven en leiderschap aan de orde. De ontwikkelingen van nu zijn spannend voor alle betrokkenen bij het begrip ‘werken’, ‘kantoor/thuis’ en 'services'. De facilitaire wereld en met name de professionals en de facilitaire aanbieders zijn in goed overleg om de wereld van eindgebruikers te ondersteunen in een fit met de organisatie-doelstellingen. Het is bijna ‘opereren’, om met een scherp mes de producten te fileren tot een uniek samenspel van in- en uitbestede taken en diensten passend bij die ene unieke situatie.Hans Topée gaat namens het FMN Expertteam Hospitality & Soft Services in gesprek met Marco Meetz van a.s.r. die naast het servicen van 3600 collega’s en een duurzaam gebouw van 84.000 m2 (BVO), met meerdere duurzaamheidsprijzen, bijna als een ‘vreemde eend’ een helder en zinnig beeld heeft. Hoe een gesprek over Uitbesteden en Inbesteden mooie inzichten kan opleveren! Nieuwsgierig geworden? Beluister dan hier de Podcast, of bekijk hem op YouTube.Marco MeetzMarco is Hoofd Facility & Support bij a.s.r.De facility manager.Meer over FMNFMN is de vakvereniging voor facilitair professionals. Word lid en ontwikkel jezelf. Je kunt o.a. lid worden van expertteams, communities en deelnemen aan events van FMN. Wil je lid worden of meer weten over FMN, ga naar de website of volg FMN op Instagram, Facebook of LinkedIn.
#49 - Biodiversiteit deel 2: Wat kan FM zelf doen?
Jan 19 2023
#49 - Biodiversiteit deel 2: Wat kan FM zelf doen?
Zonder biodiversiteit geen facility management. Dus het is tijd om dit thema op de agenda te krijgen, vinden FMN Expertteam Duurzaam & Sociaal en het FMN Expertteam Huisvesten.In deze tweede podcast over biodiversiteit gaat Alycia Biekram (FMN / Facilicom) in gesprek met Danique Lindner (vml. ISS) en Bram van Schaffelaar (Ginkel Groep) over wat je als facility manager kan doen. Hierbij wordt ingezoomd om de groenvoorziening mogelijkheden. Want heeft het nou eigenlijk wel zin om bijenkasten op een gebouw van 15 hoog te zetten? Kunnen bijen daar wel bij? Of zorgen deze kasten juist van een verstoring van de biodiversiteit? Wanneer doe je het nou eigenlijk goed? Welke stappen kan het facilitaire vakgebied zetten? Hier staan we allemaal bij stil tijdens ons gesprek. In de vorige aflevering kan je terugluisteren wat biodiversiteit is, waarom het zo belangrijk is en waarom we ons in een crisis bevinden. Nieuwsgierig geworden? Beluister dan hier de podcast! Je kunt deze podcast ook met video footage bekijken via YouTube!Wil je nou meer weten over biodiversiteit? Bekijk dan deze korte uitleg vanuit de SDG’s over biodiversiteit en waarom het zo belangrijk is. Uiteraard is FMN in het verleden ook actief beziggeweest met de SDG's in onze videoserie "Doe eens duurzaam: FM & de SDG's". Bekijk eens de volgende afleveringen voor meer inspiratie:SDG 15: Biodiversiteit en klimaatadaptatie? Ook daar draagt het facilitaire werkveld aan bij!SDG 14: Duurzaam gebruik maken van oceanen, zeeën en maritieme hulpbronnen: de invloed van het facilitaire werkveldSDG 2: Hoe facility management kan bijdragen aan het verduurzamen van de voedselketenSDG 6: De rol van FM bij schoon water en sanitair: bewustwording en een duurzame ketenMeer over FMNFMN is de vakvereniging voor facilitair professionals. Word lid en ontwikkel jezelf. Je kunt o.a. lid worden van expertteams, communities en deelnemen aan events van FMN. Wil je lid worden of meer weten over FMN, ga naar de website of volg FMN op Instagram, Facebook of LinkedIn.
#48 - Wat is 'Het Normaal'? Een paradigmashift rond ‘werken’ en ‘omstandigheden’
Dec 29 2022
#48 - Wat is 'Het Normaal'? Een paradigmashift rond ‘werken’ en ‘omstandigheden’
Alle ontwikkelingen van nu zijn spannend voor alle betrokkenen bij het begrip ‘werken’ (hybride) en ‘het normaal’. Wat opvalt is de onbekende vraag bij opdrachtgevers, en het acteren op basis van oude principes. De serie “Het Normaal” is ontstaan in april 2020 om stil te staan bij de ontwikkelingen rond kantoorwerk voor, tijdens en na covid-19. Wat hebben we nu bijna 3 jaar later geleerd of moeten we nog leren? Hans Topée gaat deze keer namens het FMN Expertteam Huisvesten in gesprek met vier deskundige betrokkenen:Guido MeijerGuido is Director Global Facility Management - Real Estate at Royal Philips en voorzitter van het FMN-Expertteam Huisvesten.De corporate facilitator.Harold Coenders Harold is partner/director bij Colliers International Occupier Services en bestuurslid van Facility Management Nederland.De vastgoed/huisvestingsadviseur.Henny van EgmondHenny is al jaren expert op het gebied van vernieuwende manieren van werken , Eigenaar van Yolk en schrijver.De werk-deskundige.Henk-Jan HoekjenHenk-Jan is deskundige op het gebied van Gedrag & Organisatie en Senior onderzoeker bij het Center for People and Buildings van de TU-Delft.De onderzoeker.Nieuwsgierig geworden? Beluister dan hier de podcast! Meer over FMNFMN is de vakvereniging voor facilitair professionals. Word lid en ontwikkel jezelf. Je kunt o.a. lid worden van expertteams, communities en deelnemen aan events van FMN. Wil je lid worden of meer weten over FMN, ga naar de website of volg FMN op Instagram, Facebook of LinkedIn.