PODCAST

Silberbauer & Blomseth

Klaus Silberbauer & Thomas Blomseth

To venner i samtale om systemerne, videnskaben og mønstrene bag fænomener og teknologier, der præger alt fra vores dagligdag til menneskehedens ultimative skæbne. Kommentarer eller spørgsmål? Fang os på Twitter: @silberblom

Start Here
#videnerfandemeikkeetsynspunkt
#videnerfandemeikkeetsynspunkt
Når DR i, hvad der alt efter kontekst bliver forsvaret som, en blanding af videnskabens, underholdningens, ytringsfrihedens og satirens navn laver en produktion som Ellen imellem, så melder etaten sig som endnu en erkendelsesmæssig støjsender i en tid, hvor vi i forvejen slås med misinformation og bevidst som ubevidst undergravning af og mangel på forståelse for videnskabelig praksis.Vi diskuterer det konkrete DR-program — ikke mindst den første udsendelse med Anja C. Andersen — og det mere generelle problem, at en offentlig institution ukritisk dyrker et flydende virkelighedsbegreb og underminerer forståelsen af det grundlæggende forhold, at der er en virkelighed derude. Vi kan og bør altid kunne diskutere, hvordan vi afdækker den og med hvilke metoder, men ikke alle påstande er lige gyldige endsige fortjener at få sendetid. Epistemisk forurening er der nok af for tiden. I stedet for at medvirke til at øge den berører vi også, hvordan DR kunne bidrage positivt til vores fælles forståelse af verden. Er YouTube så ringe, som DR mener?Nej, tværtimod. YouTube er både skidt og kanel, men det er ikke svært at finde kanelen, og nogle af verdens bedste videnskabelige formidlere er YouTubers, som ikke behøver pakke budskab og læring ind i ironi og koncept. Her er nogle få af vores favoritter – der er mange flere. Smid dine egne favoritter på Twitter-tråden til denne episode.PBS Spacetime — avanceret kosmologiMathologer – matematik3Blue1Brown – imponerende formidling af kompleks matematikAstrum – astronomiDr. Becky – astronomi for alleEngineering Explained – motorer, biler og fysikken omkring demWendover Productions – ingeniørkunst og økonomiEvent Horizon – astronomi, kosmologi, rumrejser og UAPs Scott Manley – nyheder fra rumfartenAnton Petrov – nyheder fra videnskaben, specielt kosmologiAlpha Phoenix – fysikforsøg i imponerende skala, astronomiBri The Math Guy – matematikArvin Ash – korte, forklaring på komplekse spørgsmål indenfor videnskabenPhysics Girl – fysik formidlet til alleVeritasium – formidling af naturvidenskab til alle Real Engineering – ekstremt god formidling af naturvidenskab og ingeniørkunstMustard – visuelt og narrativt meget gennemført formidling om bl.a. historiske fartøjerSmarter Everyday – formidling om opfindelser, rumfart, fysiske principper for alleEveryday Astronaut – fokus på privat rumfart, ikke mindst SpaceX. Har Delfs ret i, at YouTube kun giver flat earthers og konspirationsteoretikere taletid? Nej – det kan en hurtig søgning på YouTube afsløre.
Yesterday
56 mins
TwitterEklektiske Drømme: Blade Runner 40 årProduktionPå grænsenI krigens tågeStedHurtigere, højereSpecial: Et gaslys i mørket (I pandemiens tåge 18)
Januarmørke, regn og storm er den perfekte kulisse for at diskutere den seneste udvikling i epidemien i Danmark og det skifte, der er sket i strategien. Det er ingen hemmelighed, at vi – i det store hele – er fortalere for kontrol med smitten, da vi mener, at omkostningerne både menneskeligt og økonomisk ved ikke at have kontrol kan blive endog meget store. Men vi anerkender, at der er andre vinkler, og i episoden forsøger vi at kommentere så sagligt som muligt på de håbefulde, men i vores øjne ikke helt færdigbagte idéer, der især for tiden florerer om COVID-19: Den milde omikron, flokimmunitet, pandemien er snart overstået mv. Vi argumenterer for, at utålmodighed, misforståelser og mangel på data ikke må være styrende for en strategi, hvis udfald har langsigtede konsekvenser. Og fremfor alt, at vi må erkende, at vi ikke har alle data, og at uvisheden stadig er stor, hvorfor probabilistisk tænkning er mere nyttig end ideologisk baseret skråsikkerhed.Vi bliver kaldt alarmister og får at vide, at vi jo bare kan blive hjemme, hvis vi er bange. Det er en del af den “gaslighting”, der pt. finder sted over for dem, der ikke er ureflekterede optimister. Også mod veletablerede forskere, der påpeger, at alt ikke er entydigt positivt, eller som ikke har en baggrund i biomedicin, men i andre felter som kompleksitetsforskning, kemi eller fluiddynamik.Vi er ikke alarmister eller tilhængere af et nedlukket samfund. Tværtimod. Derfor skal vi have styr på smitten: For at undgå den slags indgribende tiltag i fremtiden. Vi kan ikke lade os forblænde af håb, og vi kan ikke lade os styre af en mikroorganisme, der ikke har anden agenda end at bruge vores celler til sin tøjlesløse reproduktion.For vi håber også — men på aktiv handling, ikke mirakler.
Jan 21 2022
1 hr 12 mins
Kig opMens vi venterweb3En teori om det heleSpecial: RANT IS ON (I pandemiens tåge 17)Genchi GenbutsuMere godt fra rummetAlt godt fra rummetMetaverseOODALOOPSpecial: Statler & Waldorf (I pandemiens tåge 16)