Storyteller's Podcast

Storyteller.gr

Ένα podcast για βιβλία και συγγραφείς, για βίους ανθρώπους που μεταμόρφωσαν τον κόσμο μας, για σημαντικά ιστορικά αλλά και επίκαιρα πολιτικά γεγονότα, με την πένα και την οικεία φωνή της Επιστήμης Μπινάζη. Φορέστε ακουστικά και απολαύστε την παρέα του storyteller.gr. read less
ArtsArts

Episodes

Yuval Noah Harari,  21 μαθήματα για τον 21ο αιώνα
Mar 6 2023
Yuval Noah Harari, 21 μαθήματα για τον 21ο αιώνα
Πώς τα κομπιούτερ και τα ρομπότ αλλάζουν το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης; Πώς αντιμετωπίζεται η επιδημία των fake news; Έχουν ακόμη σημασία τα έθνη και οι θρησκείες; Τι θα 'πρεπε να μαθαίνουμε στα παιδιά μας; Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται πιο γρήγορα από την αντίληψή μας γι' αυτήν, το χάκιν γίνεται μια πολεμική τακτική και ο κόσμος φαίνεται πιο πολωμένος από ποτέ, καλούμαστε να πλοηγήσουμε τη ζωή μας στα αχαρτογράφητα νερά του μέλλοντος, εν μέσω συνεχών και αποπροσανατολιστικών αλλαγών.Ο Χαράρι ανταποκρίνεται στην πρόκληση. Στα είκοσι ένα εύληπτα κεφάλαια αυτού του βιβλίου προβάλλει τα κρίσιμα ερωτήματα που χρειάζεται να θέσουμε στον εαυτό μας προκειμένου να επιβιώσουμε σ' έναν κόσμο πολύ διαφορετικό απ' αυτόν που ζούμε τώρα. Αξιοποιώντας ιδέες που εισήγαγε στα προηγούμενα έργα του, ξεδιαλύνει τα πιο περίπλοκα πολιτικά, τεχνολογικά, κοινωνικά και υπαρξιακά ζητήματα: Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε κάποια ελευθερία επιλογής όταν μας παρακολουθούν τα Μεγάλα Δεδομένα; Τι μορφή θα έχει το αυριανό εργατικό δυναμικό; Πώς αντιμετωπίζεται η απειλή της τρομοκρατίας; Γιατί η φιλελεύθερη δημοκρατία βρίσκεται σε κρίση;Η μοναδική ικανότητα του Χαράρι να δείχνει από πού ερχόμαστε και πού πηγαίνουμε έχει αιχμαλωτίσει τη φαντασία εκατομμυρίων αναγνωστών. Εδώ μας προσκαλεί να επανεξετάσουμε τις αξίες που πιστεύουμε, το νόημα της ζωής και την προσωπική μας τοποθέτηση σ' έναν κόσμο γεμάτο θόρυβο και αβεβαιότητα. Γιατί όταν κατακλύζεται κανείς από άσχετες πληροφορίες, η διαύγεια είναι δύναμη.
Να τηρούμε ή να σπάμε τους κανόνες;
Jan 26 2023
Να τηρούμε ή να σπάμε τους κανόνες;
Ειναι 11 το βράδυ κάπου στο Βερολίνο. Ούτε ένα αυτοκίνητο στο δρόμο. Ωστόσο ένας πεζός περιμένει υπομονετικά μέχρι να ανάψει πράσινο το φανάρι του. Εν τω μεταξύ σε ώρα αιχμής κάπου στο κέντρο της Αθήνας   πεζοί αψηφώντας το δικό τους κόκκινο,  διασχίζουν τη διάβαση  ανάμεσα σε αυτοκίνητα που φρενάρουν μπροστά τους απότομα. Στη διαφημιστική Α μετά την πανδημία, οι εργαζόμενοι έχουν ευέλικτο ωράριο, επιλέγουν αν θέλουν τηλεργασία και το μόνο που έχουν να αποδείξουν είναι οτι παραμένουν παραγωγικοί και χρήσιμοι. Στη διαφημιστική Β ο πρόεδρος νιώθει ανασφάλεια όταν βλέπει άδεια γραφεία, και ζητάει να από τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στις θέσεις τους και να συνεχίσουν να εργάζονται μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή που τους παρέχει η εταιρία. Κανόνες της κοινωνίας, της εταιρίας, της οικογένειας. Μας εξυπηρετούν; Μας περιορίζουν; Μας πνίγουν; Μας ικανοποιούν; Μια έρευνα σε πενήντα χώρες που κράτησε δυο δεκαετίες, οδήγησε στο συμπέρασμα την cultural psychologist  Michele Gelfand  ότι η συμπεριφορά μας επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο που ερμηνεύουμε την λέξη «απειλή». Τις σκέψεις της γυρω απο το θέμα ανέπτυξε στο βιβλίο Rule Makers, Rule Brakers.
My Greek Vegan Food, της Ιωάννας Παυλάκη και Εύας Μονοχάρη
Aug 18 2021
My Greek Vegan Food, της Ιωάννας Παυλάκη και Εύας Μονοχάρη
Από το London School of Economics του Λονδίνου επικεφαλής  marketing  γνωστών εκδόσεων η Ιωάννα Παυλάκη σε αυτό το επεισόδιο εξηγεί την επιτυχία ενός βιβλίου συνταγών  που εμπνεύστηκε και υλοποίησε χωρίς το πλεονέκτημα της  αναγνωρισιμότητας όπως συμβαίνει συχνά με τηλεοπτικούς σεφ.  Οι γεύσεις και οι μνήμες από όλα τα καλοκαίρια της ζωής της στο νησί της μητέρας της, την Λέσβο, αλλά και το μαγειρικό ταλέντο καθώς και οι συνταγές που κληρονόμησε από τον δικηγόρο πατέρα της, της ενέπνευσαν μία σειρά μαγειρικών βιβλίων  ένα από τα οποία έφτασε στην shortlist των PublicBookAwards.Η συνέντευξη δόθηκε στο Φισκάρδο της Κεφαλονιάς πριν ξεσπάσουν οι φωτιές, μπροστά από δυο ποτήρια παγωμένης σπιτικής βυσινάδας με θέα το νησί του Οδυσσέα, την Ιθάκη. Το My Greek Vegan Food είναι μιας πρώτης τάξης βιβλίο συνταγών για όποιον επιθυμεί να δοκιμαστεί στη vegan διατροφή, χωρίς να στερηθεί τις πιο αγαπημένες γεύσεις της ζωής του.
Όλιβ Κίττριτζ της Ελίζαμπεθ Στράουτ, Εκδόσεις ΑΓΡΑ
Jan 17 2021
Όλιβ Κίττριτζ της Ελίζαμπεθ Στράουτ, Εκδόσεις ΑΓΡΑ
ΟΛΙΒ KITTPITZ: αδάμαστη, συμπονετική και συχνά δύσκολη και απρόβλεπτη. Συνταξιούχος καθηγήτρια σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη του Μέην, η Όλιβ όσο μεγαλώνει τόσο πασχίζει να κατανοήσει τις αλλαγές στη ζωή της. Μια γυναίκα που διαβάζει τις καρδιές των γύρω της, τους θριάμβους και τις τραγωδίες τους...Σ' αυτή τη διεισδυτική και γεμάτη ζωή εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, η ιστορία της Όλιβ Κίττριτζ μάς επιφυλάσσει χιούμορ, συναντήσεις με οικεία συναισθήματα, πόνο, ίσως και λίγα δάκρυα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)"Ένα μυθιστόρημα που ακτινοβολεί ειλικρίνεια και χιούμορ για τη γενναιότητα και τις δύσκολες επιλογές αυτού που ονομάζουμε συνηθισμένη ζωή" (ALICE MUNRO)"Αυτές οι σελίδες περιέχουν όσα φέρνει η ζωή: εμπειρίες, χαρά, θλίψη και το ενίοτε επώδυνο ταξίδι προς την αγάπη" (Observer)"Έχω εντυπωσιαστεί βαθύτατα. Τέτοιας ποιότητας γραφή προϋποθέτει να ακούς με προσήλωση, απαιτεί τέλειο συντονισμό με την ανθρώπινη κατάσταση, σημαίνει τόσο ακριβή παρατήρηση της πραγματικότητας που υπερβαίνει τα όρια της δεξιότητας και γίνεται πια αρετή" (HILARY MANTEL)"Ένα αριστοτεχνικό μυθιστόρημα για τους δύσκολους δεσμούς της οικογένειας, διά χειρός μιας από τις καλύτερες συγγραφείς της Αμερικής... Ανατριχιαστικά καλό". (Sunday Times)"Ένα μικρό αριστούργημα. Η πυκνότητα της γραφής της αποτελεί μέγιστο μάθημα απατηλής απλότητας" (Daily Mail)"Η Στράουτ δίνει πνοή στο συνηθισμένο με εκπληκτική ενάργεια" (The New Yorker)"Με υπέρτατη δεξιοτεχνία, η Στράουτ μάς προκαλεί να δούμε τι είναι αυτό που κάνει μια ιστορία καλή ιστορία - και τι είναι αυτό που κάνει τη ζωή καλή ζωή" (New York Times)
Χίλια Φεγγάρια  του Σεμπάστιαν Μπάρι/Εκδόσεις Ίκαρος
Jan 7 2021
Χίλια Φεγγάρια του Σεμπάστιαν Μπάρι/Εκδόσεις Ίκαρος
"Με λένε Γουινόνα". Έτσι αρχίζει την ιστορία της η νεαρή Ινδιάνα στα Χίλια φεγγάρια. "Παλιά μ' έλεγαν Οτζιντζίντκα, που θα πει τριαντάφυλλο.Ο Τόμας ΜακΝάλτι έκανε μεγάλες προσπάθειες να το προφέρει αυτό το όνομα, μα δεν τα κατάφερνε, κι έτσι μου 'δωσε το όνομα της πεθαμένης ξαδέρφης μου, επειδή του ερχόταν πιο εύκολα στο στόμα. Γουινόνα θα πει πρωτότοκη. Εγώ δεν ήμουνα πρωτότοκη".Η Γουινόνα γλιτώνει από τη σφαγή της φυλής της, και υιοθετημένη από τον Τζον Κόουλ και τον Τόμας ΜακΝάλτι μεγαλώνει στο χάος της μετεμφυλιακής Αμερικής. Το φτωχό αγρόκτημα έξω από το Πάρις του Τενεσί μοιάζει με ουτοπικό καταφύγιο σ' έναν κόσμο που ακόμα σφαδάζει πιασμένος στις δίνες του πολέμου.Σ' αυτόν τον κόσμο, όπου νικητές και νικημένοι συνεχίζουν να χτυπιούνται λυσσασμένα, όπου η σκληρότητα και η δυστυχία εξακολουθούν στην πραγματικότητα να σκοτώνουν με χίλιους τρόπους και η στοιχειώδης ασφάλεια είναι άγνωστη λέξη, η νεαρή Γουινόνα αναζητά την ταυτότητά της και το δίκιο της. Γιατί η ιστορία που έχει ν' αφηγηθεί, η ιστορία της νεαρής ζωής της, είναι η ιστορία όχι ενός αλλά πολλών εγκλημάτων. Δεν είναι μόνο τα ιδιωτικά εγκλήματα: ένας βιασμός, ένας λυσσασμένος ξυλοδαρμός, ένας φόνος. Είναι και τα δημόσια εγκλήματα: η τρομερή γενοκτονία, η συγκάλυψη της βίας, η παρανομία του νόμου.
Όσα κρατήσαμε κρυφά της Λάρα Πρέσκοτ/ Εκδοσεις Μεταίχμιο
Dec 11 2020
Όσα κρατήσαμε κρυφά της Λάρα Πρέσκοτ/ Εκδοσεις Μεταίχμιο
Βρισκόµαστε στην αυγή του Ψυχρού Πολέµου, κι οι λέξεις έχουν γίνει όπλα. Στη Μόσχα, η Όλγα Ιβίνσκαγια συλλαµβάνεται. Είναι η ερωµένη και µούσα του Μπορίς Παστερνάκ – του πιο διάσηµου εν ζωή συγγραφέα στη Σοβιετική Ένωση. Το καθεστώς γνωρίζει ότι ο Παστερνάκ γράφει ένα µυθιστόρηµα µε τίτλο Δόκτωρ Ζιβάγκο που ασκεί δριµεία κριτική στην Οκτωβριανή Επανάσταση.H CIA οργανώνει µια αποστολή για να αποκτήσει το χειρόγραφο, να το τυπώσει κρυφά, και να το περάσει λαθραία στην ΕΣΣΔ. Οι πράκτορες που θα αναλάβουν να τη φέρουν σε πέρας δεν είναι παρά δυο δακτυλογράφοι –η γοητευτική Σάλι που διαθέτει σχετική εµπειρία και η ταλαντούχα αλλά πρωτάρα Ιρίνα– των οποίων η ζωή θα αλλάξει για πάντα.Μια ιστορία πολιτικού και κοινωνικού διωγµού. Μια ιστορία για τον πόλεµο λέξεων µεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ. Κυρίως όµως, µια ιστορία αγάπης.