Listen Ad-free

Den Digitala Draken

SvD

En podcast om digitala fenomen i Kina. Den digitala Draken är en subjektiv men oberoende skildring av den digitala utveckling av tjänster i Kina, som produceras tillsammans med Svenska Dagbladet, SvD. read less
BusinessBusiness
Kinas techår 2022: “Som emoji med rynkad panna”
Dec 8 2022
Kinas techår 2022: “Som emoji med rynkad panna”
Det blåser kalla vindar över Kinas techscen. Ett infekterat handelskrig, statens allt hårdare nypor mot branschen och ändlösa, strikta karantänkrav har präglat techåret 2022. Eller som “Den Digitala Drakens” Nicholas Young sammanfattar det - som “en emoji med rynkad panna”. Och mycket finns det att prata om när vi också blickar framåt. Som att Bytedance, företaget som äger Tiktok, för första gången blev högre värderat än Meta. För hur kommer det sig att Tiktok fortsätter sitt segertåg, trots motstånd och misstänksamhet i väst? Att Shein, vars förmåga att rasande snabbt producera billiga plagg, har fått de västerländska modeföretagen att tappa marknadsandelar och nästan tycks omöjliga att stoppa i sin framfart. Samt att Kina, som ville ta ledartröjan inom elbilar och vinna den globala kapplöpningen om elektrifierade transporter, nu måste anpassa sina ambitioner till det globala handelskriget. I dagens avsnitt dyker Tom Xiong, Jacob Lovén och Nick Young ner i händelserna som präglat Kinas techscen 2022. Programledare: Jacob Lovén, Nicholas Young och Tom Xiong Produktion och ljudsättning: Kristoffer Folin på Ljudmagi Innehållsproducent: Katarina Andersson Ansvarig utgivare: Anna Careborg Musik licensierad från Epidemic Sound, Blue Dot Sessions och Artlist Avsnittet innehåller ljudklipp från Bloomberg, CNBC, CNN Vill du fortsätta fördjupa dig i Kinas techscen? Gå in på svd.se/dendigitaladraken, där hittar du fler avsnitt, artiklar och länkar om alltifrån de snabbt växande techbolagen till de statliga regleringarna av sektorn.
Kommer Apple och Kina göra slut?
Nov 22 2022
Kommer Apple och Kina göra slut?
I nästan två decennier har Kina och Apple varit tätt sammanflätade. Kina har blivit ovärderligt för Apple när det gäller tillverkning av paddor, datorer, airpods och inte minst Iphones. Kineserna har dessutom köpt en ansenlig mängd Apple-produkter - för bara några år sedan var en av tre mobiler som såldes i Kina en Iphone. Men i år har sprickorna i relationen mellan Apple och Kina blivit smärtsamt tydliga. Kinesiska konsumenter vänder Apple ryggen, ett tech- och handelskrig har satt djupa spår och på toppen av det har Kinas tuffa pandemipolitik vingklippt Apples enorma produktionsapparat. I det här avsnittet ställer vi oss frågan: Vad har hänt i kärlekssagan mellan världens mest prestigefyllda företag och den mäktiga technationen? Kommer Kina och Apple till sist att göra slut? Och vart ska Apple i så fall ta vägen? Till vår hjälp har vi Johan Nylander, journalist baserad i Hongkong och författare till boken "The epic split - Why 'Made in China' is going out of style”. Programledare: Jacob Lovén och Tom Xiong Gäster: Johan Nylander Produktion och ljudsättning: Kristoffer Folin på Ljudmagi Innehållsproducent: Katarina Andersson Ansvarig utgivare: Anna Careborg Musik licensierad från Epidemic Sound, Blue Dot Sessions och Artlist Avsnittet innehåller ljudklipp från Volvo Trucks (The Epic Split reklamfilm), CNBC, Unboxing Therapy, Bloomberg. Vill du fortsätta fördjupa dig i Kinas techscen? Gå in på svd.se/dendigitaladraken.
Virtuella influencers – är vi redo?
Oct 27 2022
Virtuella influencers – är vi redo?
Influencers har blivit en allt viktigare del av företagens marknadsföringsstrategier, inte minst i Kina där livestreamingindustrin exploderat under pandemin. Men i takt med att alltmer pengar står på spel har även en ny typ av influencers dykt upp på marknaden som fått miljontals engagerade fans - de konstgjorda. Bakom dessa profiler står ofta ett team av marknadsförare, varumärken och utvecklare som noggrant planerar varje inlägg, uttalande och framträdande. I det här avsnittet frågar vi oss huruvida det här kommer fungera i längden. Hur kommer konsumenterna att reagera på att det inte är en verklig person bakom en profil på sociala medier och finns det affärsmässiga fördelar med influencers som inte ställer till problem? Vi undersöker även hur långt tekniken bakom digitala karaktärer har kommit och undrar om mediemarknaden är redo. Programledare: Jacob Lovén och Nick Young Gäster: Camilla Gervide, Wang Yu, Julia Lundin, Henric Larsson, Adam Marko Nord, Neda Kanni Produktion och ljudsättning: Kristoffer Folin på Ljudmagi och Jacob Lovén Innehållsproducent: Katarina Andersson Ansvarig utgivare: Anna Careborg Musik licenserad från Epidemic Sound, Blue Dot Sessions och Artlist Avsnittet innehåller korta ljudklipp från ICA, Margaux Dietz, Isabella Löwengrip, Li Jiaqi, Microsoft, L’Oreal Vill du fortsätta fördjupa dig i Kinas techscen? Gå in på svd.se/dendigitaladraken, där hittar du fler avsnitt, artiklar och länkar om alltifrån de snabbt växande techbolagen till de statliga regleringarna av sektorn.
Bytedance - Företaget bakom Tiktok
Mar 21 2022
Bytedance - Företaget bakom Tiktok
Året är 2012. I väst är Instagram den mobila erans stora vinnare och det hetaste ryktet i techvärlden är att Facebook även kommer försöka köpa Snapchat. I Kina har den okända entreprenören Zhang Yiming precis bestämt sig för att starta eget efter flera år som utvecklare på storföretagen Microsoft och Expedia. Idén - en appfabrik med fokus på algoritmer och automatisering. Idag, tio år senare är ByteDance ett av världens högst värderade techföretag och har lyckats med något som varken Alibaba, Tencent eller Baidu har. Att bli lika stora utanför Kina som på sin hemmamarknad. I det här avsnittet berättar vi historien om Bytedance. Ett företag som under de senaste åren funnit sig i konstant blåsväder både i Kina och i väst. Vi gräver i hur de startade, hur de har kunnat bli så framgångsrika och varför de retar gallfeber på de andra techbolagen i Kina. Programledare: Jacob Lovén och Tom Xiong Produktion och ljudsättning: Kristoffer Folin på Ljudmagi och Jacob Lovén Innehållsproducent: Katarina Andersson Research: Filippa Weström Ansvarig utgivare: Anna Careborg Musik licensierad från Epidemic Sound, Blue Dot Sessions och Artlist. Avsnittet innehåller ljudklipp från CNBC, Wall Street Journal, Bloomberg, CNN, GuyWithTheHair och The Poke. Vill du fortsätta fördjupa dig i Kinas techscen, krypto och digitala utbildningstjänster? Gå in på svd.se/dendigitaladraken, där hittar du fler avsnitt, artiklar och länkar om alltifrån de snabbt växande techbolagen till de statliga regleringarna av sektorn.