Ware Misdaad

Patrick Bernauw

Thrillerauteur Patrick Bernauw laat zijn licht - en ook al eens dat van een ander - schijnen over ware misdaden, dicht bij huis (en dat is: België en Nederland) maar ook internationaal. En er komen zowel bekende criminele zaken aan bod - of wat dacht je van de Bende van Bonnie & Clyde? - als minder bekende, maar daarom niet minder boeiende... Want wist jij dat Adolf Hitler zijn opleiding als redenaar kreeg van een joodse variété artiest en 'ziener', die wellicht ook daarom moest vermoord worden? Of dat er niet minder dan 41 Canadezen begraven liggen op het kerkhof van het Franse dorpje Marville, onder wie 26 pasgeboren baby’s en 12 baby’s die slechts een paar maanden tot een paar jaren leefden? Dat griezelschrijver Edgar Allan Poe best wel een sleutelverhaal kan geschreven hebben over een moord die hij zelf pleegde? Patrick Bernauw zoekt het uit, en werkt daarvoor al eens samen met stemacteurs van een toneelgezelschap of een academie, en voor het technische luik met Antoine Derksen.

Wil je onze podcast een onmisbaar financieel steuntje in de rug geven? Stream dan een aflevering via uw storytel.com/be abonnement of koop een reclamevrij luisterboek aan bij Luisterrijk. Nog beter: koop het rechtstreeks aan bij ons! Stuur een mailtje naar luisterboek@inter-actief.be voor alle informatie.

Van deze podcast verscheen de compilatie Het Beste uit Ware Misdaad, 2022: Edgar Allan Poe, een moordzaak + De man die uit de lucht viel + De Moord op Alice Renaud + Zwarte Weduwe, het verhaal van Henri Landru + De Führer en zijn Profeet. De compilatie is ook beschikbaar bij ons, aan 9,99€.

WARE MISDAAD wordt mogelijk gemaakt door de afdeling moordspel.org van uitgeverij vzw de Scriptomanen. Sinds 2005 organiseert moordspel.org een spannend GPS-moordspel voor u of een indoor moorddiner. Vraag vrijblijvend een offerte (info@moordspel.org). read less
True CrimeTrue Crime
Han Van Meegeren: van landverrader tot oorlogsheld
Nov 14 2023
Han Van Meegeren: van landverrader tot oorlogsheld
NAAM: Han Van MeegerenOOK GEKEND ALS: De man die Göring oplichtte...LAND: Nederland - BEROEP: Schilder/vervalserBELANGRIJKSTE KRACHTTOER: Werd schatrijk door het vervalsen van schilderijen die hij zowel aan particulieren, aan Nederlandse musea als aan de Duitse bezetter verkocht.OPMERKELIJK: Schilderde als gevangene onder toezicht een werk van Johannes Vermeer om te bewijzen dat hij "alleen" vervalser was en niet samenwerkte met de Duitse bezetter.In zijn boek Oplichters en afpersers (2019) stelde Guy Didelez zowat een TOP10 samen van de strafste exploten die oplichters, vervalsers, fraudeurs en afpersers zoal op hun geweten hebben. Met een mix van genialiteit en innemende grootspraak proberen zij hun slachtoffers in de val te lokken. Al zijn die ook niet altijd vrij van schuld, want ze vergeten maar al te graag dat wat te mooi is om waar te zijn, meestal ook niet waar is... Een leuke criminele grabbelton is dit, dacht Patrick Bernauw - voor nogal wat boeken en andere literaire producties partner in crime van Guy Didelez - waaruit hij de zaak Han Van Meegeren selecteerde voor de podcast Ware Misdaad. Antoine Derksen maakte er alweer een schitterende audio montage van, waarbij hij gebruik maakte van geluidseffecten van freesound.org, fragmenten uit het Polygoonjournaal (1939 en 1947) en muziek uit de Adobe Freestock audiobibliotheek, met name: Flattering, The Dark Night, Dramatic Powerful Mystery en Dramatic Cinematic Reflection.Van deze podcast verscheen bij Luisterrijk de compilatie Het Beste uit Ware Misdaad, 2022: Edgar Allan Poe, een moordzaak + De man die uit de lucht viel + De Moord op Alice Renaud + Zwarte Weduwe, het verhaal van Henri Landru + De Führer en zijn Profeet. WARE MISDAAD wordt mogelijk gemaakt door de afdeling moordspel.org van uitgeverij vzw de Scriptomanen. Sinds 2005 organiseert moordspel.org een spannend GPS-moordspel voor jou of een indoor moorddiner. Vraag vrijblijvend een offerte (info@moordspel.org).
De Mijn van de Hollander - deel 2
Oct 19 2023
De Mijn van de Hollander - deel 2
De achterkleinzoon van Dick Holmes verkocht mij een kopie van het relaas dat zijn overgrootvader uit de mond van de stervende Hollander had opgetekend, het testament van Old Snowbeard... Het eindigde als volgt: 'En nu voel ik dat ik ga sterven en daarom vertel ik je nu waar mijn goudmijn zich bevindt, ik zal je ook een kaart geven... Kijk, hier heb je Weaver"s Needle... En hier heb je de ravijn die van het noorden naar het zuiden loopt... Er ligt een grot voor... De zon komt die grot binnen in de namiddag...'In dit tweede en laatste deel van De Mijn van de Hollander trekt Patrick Bernauw op met George Holmes, de achterkleinzoon van Dick. Hij maakt ook een inventaris van alle moorden, vreemde sterfgevallen of merkwaardige ontwikkeling die zich hebben voorgedaan in de Superstition Mountains, van 1892 tot 2010. En samen met Carmencita Peralta, een verre nazaat van de vrouw waarmee het allemaal begon, bezoekt hij de kleinzoon van de gids Barney Barnard, die duidelijk meer weet over het mysterie... Antoine Derksen maakte van dit luisterverhaal weer een heus hoorspel. Ook audio kan je een filmische ervaring geven! Geluidseffecten: freesound.org. Muziek komt uit Adobe free stockaudio: Alligator, Awning, Duel in the Sun, Texas Dark Police, Grizzly, Sun Setter, Thin.Geef ons een onmisbaar financieel steuntje in de rug en stream een aflevering via je Storytel abonnement of koop een reclamevrij luisterboek aan bij Luisterrijk. Nog beter: koop het rechtstreeks aan bij ons! Alle info: luisterboek@inter-actief.be.Van deze podcast verscheen bij Luisterrijk de compilatie Het Beste uit Ware Misdaad, 2022: Edgar Allan Poe, een moordzaak + De man die uit de lucht viel + De Moord op Alice Renaud + Zwarte Weduwe, het verhaal van Henri Landru + De Führer en zijn Profeet. De compilatie is ook beschikbaar bij ons, aan 9,99€.WARE MISDAAD wordt mogelijk gemaakt door de afdeling moordspel.org van uitgeverij vzw de Scriptomanen. Sinds 2005 organiseert moordspel.org een spannend GPS-moordspel voor jou of een indoor moorddiner. Vraag vrijblijvend een offerte (info@moordspel.org).
De Mijn van de Hollander - deel 1
Sep 29 2023
De Mijn van de Hollander - deel 1
Zal ik je het verhaal vertellen van Jacob Walz, gringo? Zijn bijnaam was Old Snowbeard. Hij werd ook wel eens de Hollander genoemd, al was hij dan een Duitser. Iedereen die in Arizona, Nieuw-Mexico of Texas al eens rond een kampvuur heeft gezeten, kent het verhaal van de Lost Dutchman, de Verloren Hollander... Waarmee dus niet zozeer een persoon wordt bedoeld, maar een plaats, meer bepaald een mijn, een goudmijn. Het is een beruchte geschiedenis, want een Mexicaanse haciendero schijnt een fortuin gevonden te hebben in de mijn die later 'The Lost Dutchman' werd genoemd. En Old Snowbeard zelf heeft zakken vol goudklompen naar de bank gebracht... maar ondertussen is de exacte locatie van de goudmijn verloren gegaan... en blijft het een en al moord en doodslag in de wijde omgeving. Patrick Bernauw trok op onderzoek uit, samen met een achter-achter-achter-achter kleindochter van de vrouw met wie het allemaal begon, Rosita Peralta. Hij brengt verslag uit van zijn bevindingen in dit deel van het Woeste Wilde Westen, waar je maar best een Smith & Wesson schietensklaar bij de hand houdt, cowboy's hun paard nog steeds de sporen geven en er goedkope moonshine whisky wordt geschonken in de saloons. In deze eerste aflevering focust hij op de voorgeschiedenis, die loopt tot de dood van Jacob Walz.Antoine Derksen maakte van dit luisterverhaal weer een heus hoorspel. Ook audio kan je een filmische ervaring geven! Geluidseffecten: freesound.org. Muziek komt uit Adobe free stockaudio: Alligator, Awning, Duel in the Sun, Texas Dark Police, Grizzly, Sun Setter, Thin.Geef ons een onmisbaar financieel steuntje in de rug en stream een aflevering via je Storytel abonnement of koop een reclamevrij luisterboek aan bij Luisterrijk. Nog beter: koop het rechtstreeks aan bij ons! Alle info: luisterboek@inter-actief.be.Van deze podcast verscheen bij Luisterrijk de compilatie Het Beste uit Ware Misdaad, 2022: Edgar Allan Poe, een moordzaak + De man die uit de lucht viel + De Moord op Alice Renaud + Zwarte Weduwe, het verhaal van Henri Landru + De Führer en zijn Profeet. De compilatie is ook beschikbaar bij ons, aan 9,99€.WARE MISDAAD wordt mogelijk gemaakt door de afdeling moordspel.org van uitgeverij vzw de Scriptomanen. Sinds 2005 organiseert moordspel.org een spannend GPS-moordspel voor jou of een indoor moorddiner. Vraag vrijblijvend een offerte (info@moordspel.org).
Heksje, een waargebeurd misdaadverhaal verteld door Patrick Bernauw
Sep 1 2023
Heksje, een waargebeurd misdaadverhaal verteld door Patrick Bernauw
Ze noemden haar Heksje.Ze riepen haar na op straat: 'Heksje! Heksje! Heksje!'Haar ware naam was Gertrude Porter. Ze stierf in 1924, nauwelijks vijftien jaar oud, aan tuberculose.Ik noemde haar nooit Heksje. Voor mij was zij Gertrude. Haar ogen waren van het lichtste bleekblauw dat ik ooit heb gezien.Maar wat als de moeder van Gertrude gelooft dat zij het Boze Oog heeft, en haar dochter ook dwingt het te gebruiken... met alle gevolgen vandien?Patrick Bernauw schreef het verhaal en vertelt het ook. Antoine Derksen maakte voor de montage gebruik van geluidseffecten van freesound.org en zocht voor de achtergrondmuziek rechtenvrije jaren twintig nummers uit van Paul Whiteman and his Orchestra – Pan. Uit de Adobe-free-audiostock komen: Dark Goddess, Enchanted Woods, My Veins en Witches Cauldron.Geef ons een onmisbaar financieel steuntje in de rug en stream een aflevering via je Storytel abonnement of koop een reclamevrij luisterboek aan bij Luisterrijk. Nog beter: koop het rechtstreeks aan bij ons! Alle info: luisterboek@inter-actief.be.Van deze podcast verscheen bij Luisterrijk de compilatie Het Beste uit Ware Misdaad, 2022: Edgar Allan Poe, een moordzaak + De man die uit de lucht viel + De Moord op Alice Renaud + Zwarte Weduwe, het verhaal van Henri Landru + De Führer en zijn Profeet. De compilatie is ook beschikbaar bij ons, aan 9,99€.WARE MISDAAD wordt mogelijk gemaakt door de afdeling moordspel.org van uitgeverij vzw de Scriptomanen. Sinds 2005 organiseert moordspel.org een spannend GPS-moordspel voor jou of een indoor moorddiner. Vraag vrijblijvend een offerte (info@moordspel.org).
Het verhaal van Bonnie en Clyde - deel 2
Aug 14 2023
Het verhaal van Bonnie en Clyde - deel 2
Bonnie Parker en Clyde Barrow vormen ongetwijfeld het romantische gangsterkoppel bij uitstek. Hun lotgevallen inspireerden Arthur Penn tot wellicht de meest bekende film over het ciminele liefdespaar, Bonnie and Clyde uit 1967, met Warren Beaty en Faye Dunaway in de hoofdrollen. Op muzikaal vlak denken we meteen aan het gelijknamige liefdje van Serge Gainsbourg en Brigitte Bardot, eveneens uit 1967, of meer recent aan Beyoncé en Jay-Z. En jawel, Clyde speelde gitaar en saxofoon en hield van de rauwe bluesmuziek van de zwarten. En Bonnie schreef passionele en tedere liefdesbrieven aan Clyde, toen die in de gevangenis zat. En een aantal lange, verhalende gedichten waaronder The Story of Suicide Sal en The Story of Bonnie and Clyde, dat veelzeggend eindigt:Someday they’ll go down together; They’ll bury them side by side;To few it’ll be grief—To the law a relief—But it’s death for Bonnie and Clyde.Het komt allemaal aan bod in deze vertelling van Patrick Bernauw… die tegelijk niet blind blijft voor de wreedheid van het duo, dat niet minder dan dertien moorden op hun naam heeft staan. In dit tweede deel komt vooral de neergang van de Bende aan bod, in een spiraal van geweld die uiteindelijk zal leiden naar een Ford V-8 met 167 deuken van kogels die in de carrosserie zijn gedrongen, en een liefdespaar met 50 projectielen in het lijf. In de auto worden benevens 507 dollar in de zakken van Clyde; enkele diamanten ringen, een kostbaar horloge en een gouden kruis in die van Bonnie… ook 15 nummerplaten, 11 revolvers, een automatisch geweer, 3 karabijnen, een Browning, een jachtgeweer, een Colt, 100 patroonhouders met elk 20 patronen en 3000 andere projectielen gevonden. Op de achterbank: een bundeltje papieren met de gedichten van Bonnie, en wat foto’s en tekeningen, een saxofoon, een gitaar en enkele partituren van Clyde. In deze aflevering wordt gebruik gemaakt van muzikale geluidseffecten uit Spookrijders en een paar ziedende instrumentale bluesnummers van Compagnie de Ballade, het gezelschap voor muziektheater van Patrick en Fernand Bernauw (1998-2011). Sax solo’s zijn er dan weer van freesound.org: tc630 met Alto sax solo in C Major, MonahanMusic met Delete harp 255 en Die Rechnug met Sax Solo Dry. Ook worden er fragmenten gelezen uit gedichten van Bonnie Parker: The Redhead Poet met The Story of Suicide Sal, en Rhetty History en Ashley Storm met The Story of Bonnie & Clyde. Patrick Bernauw schreef het scenario, vertelt het verhaal, en verzorgde ook de opname en montage.Wilt u onze podcast een onmisbaar financieel steuntje in de rug geven? Stream een aflevering dan via uw storytel.com/be abonnement of koop een luisterboek aan bij luisterrijk.nl. Nog beter: koop het rechtstreeks aan bij ons! Stuur een mailtje naar luisterboek@inter-actief.be voor alle informatie.Deze podcast wordt mede mogelijk gemaakt door de sponsoring van de afdeling moordspel.org van uitgeverij vzw de Scriptomanen. Sinds 2005 organiseert moordspel.org een spannend GPS-moordspel of een indoor moordspel, al dan niet in de vorm van een moorddiner. Vraag vrijblijvend een offerte (info@moordspel.org).
Het verhaal van Bonnie en Clyde - deel 1
Jul 31 2023
Het verhaal van Bonnie en Clyde - deel 1
Bonnie Parker en Clyde Barrow vormen ongetwijfeld het romantische gangsterkoppel bij uitstek. Hun lotgevallen inspireerden Arthur Penn tot wellicht de meest bekende film over het ciminele liefdespaar, Bonnie and Clyde uit 1967, met Warren Beaty en Faye Dunaway in de hoofdrollen. Op muzikaal vlak denken we meteen aan het gelijknamige liefdje van Serge Gainsbourg en Brigitte Bardot, eveneens uit 1967, of meer recent aan Beyoncé en Jay-Z. En jawel, Clyde speelde gitaar en saxofoon en hield van de rauwe bluesmuziek van de zwarten. En Bonnie schreef passionele en tedere liefdesbrieven aan Clyde, toen die in de gevangenis zat. En een aantal lange, verhalende gedichten waaronder The Story of Suicide Sal en The Story of Bonnie and Clyde, dat veelzeggend eindigt:Someday they’ll go down together; They’ll bury them side by side;To few it’ll be grief—To the law a relief—But it’s death for Bonnie and Clyde.Het komt allemaal aan bod in deze vertelling van Patrick Bernauw… die tegelijk niet blind blijft voor de wreedheid van het duo, dat niet minder dan dertien moorden op hun naam heeft staan. En ook de surrealistische waanzin van de laatste dagen van de voortvluchtigen die deel uitmaakten van de Bende van Bonnie en Clyde komt uitgebreid aan bod.In dit eerste deel ligt de focus nog op de romantische begindagen van de Bende. We eindigen dan ook met een Bezeten Blues van Compagnie de Ballade (muziek: Luc Borms en Fernand Bernauw – www.naami.bandcamp.com / tekst: Patrick Bernauw – www.bernauw.com). Voorts wordt er ook gebruik gemaakt van een paar ziedende instrumentale bluesnummers van Compagnie de Ballade, het gezelschap voor muziektheater van Patrick Bernauw (1998-2011). Sax solo’s zijn er dan weer van freesound.org: tc630 met Alto sax solo in C Major, MonahanMusic met Delete harp 255 en Die Rechnug met Sax Solo Dry. Ook worden er fragmenten gelezen uit gedichten van Bonnie Parker: The Redhead Poet met The Story of Suicide Sal, en Rhetty History en Ashley Storm met The Story of Bonnie & Clyde. Patrick Bernauw schreef het scenario, vertelt het verhaal, en verzorgde ook de opname en montage.Wilt u onze podcast een onmisbaar financieel steuntje in de rug geven? Stream een aflevering dan via uw storytel.com/be abonnement of koop een luisterboek aan bij luisterrijk.nl. Nog beter: koop het rechtstreeks aan bij ons! Stuur een mailtje naar luisterboek@inter-actief.be voor alle informatie.
Het Mysterie van Marville
Jul 17 2023
Het Mysterie van Marville
'Luister naar mij, meneer,' zei de oude vrouw. 'Kom en volg me naar het kerkhof en luister naar me. Ik moet je iets vertellen. Het zal geen sprookje zijn, geen urban legend, geen fictie. Ik zal me aan de feiten houden, meneer.''Er zijn 41 Canadezen begraven op het kerkhof van de Heilige Hilaire, meneer. Onder hen: 26 pasgeboren baby’s en 12 baby’s die slechts een paar maanden tot een paar jaren leefden. Ik zal een liedje voor je zingen, meneer. Maar het zal geen wiegeliedje zijn. Het wordt een Koude Oorlogsbaby Blues.' Treed in de voetsporen van Patrick Bernauw en ga op onderzoek in de streek van Marville, een slaperig dorpje aan de Frans-Belgische grens. Dat kun je doen met deze podcast als leidraad, of met het onderzoeksdossier dat Patrick Bernauw over het mysterie van Marville samenstelde en publiceerde als paperback:https://www.mijnbestseller.nl/shop/index.php/het-mysterie-van-marville-98958-www-mijnbestseller-nl.htmlen als ebook:https://books2read.com/b/m2qd63Je vindt een groot aantal foto's op een izi travel wandelroute, gratis en wel hier:https://cms.izi.travel/6475/museums/221341Script: Patrick Bernauw / Presentatie: Patrick Bernauw, additionele stem: Karin De Greeve Montage: Antoine Derksen Geluidseffecten: Freesound.orgMuziek: Adobestockaudio - Blue Sky Blues (Peter Crosby) - Eye for details (Jay Varton) - Death Sentence (Life Span) – Come back baby (The Tap Room)Wilt u onze podcast een onmisbaar financieel steuntje in de rug geven? Stream een aflevering dan via uw storytel.com/be abonnement of koop een luisterboek aan bij luisterrijk.nl. Nog beter: koop het rechtstreeks aan bij ons! Stuur een mailtje naar luisterboek@inter-actief.be voor alle informatie.
Waar zijn de Rechtvaardige Rechters gebleven? - 4
Jul 3 2023
Waar zijn de Rechtvaardige Rechters gebleven? - 4
OVER JOHN F., MONSIEUR ARSENE EN EEN URBEX EXPEDITIE Vierde aflevering van een vierdelige reeks waarin Patrick Bernauw samen met Nina Schotte op zoek gaat naar het verdwenen paneel de Rechtvaardige Rechters, en dit in de buurt van de oude leerlooierij Schotte aan de Kapellekensbaan in Aalst. In deze aflevering gaan we dieper in op het verband tussen John Flanders en de Rechtvaardige Rechters, een Gents avontuur met Jean Ray (en Anton Cogen), de toneeltekst Monsieur Arsène die in de jaren 90 door Patrick Bernauw, Guy Didelez en Freek Neirynck werd aangetroffen in het Lakenmetershuis aan de Gentse Vrijdagmarkt... en nog zo een en ander. Patrick Bernauw droeg de afgelopen dertig jaar meer dan zijn steentje bij tot de Mysteries van het Lam Gods en publiceerde niet minder dan zes boeken over het onderwerp: een historische thriller (Het bloed van het lam), een jeugdroman (De rechtvaardige rechters), een fotoboek voor een stadsspel, een paar non-fictie werken (De Mythe van de Rechtvaardige Rechters)…Concept, scenario, opname & montage podcast: www.bernauw.com Muziek: www.naami.bandcamp.comSpecial Guest Star: Anton Cogen. Productie: vzw de Scriptomanen / www.stadsspel.beWilt u onze podcast een onmisbaar financieel steuntje in de rug geven? Stream een aflevering dan via uw storytel.com/be abonnement of koop een luisterboek aan bij luisterrijk.nl. Nog beter: koop het rechtstreeks aan bij ons! Stuur een mailtje naar luisterboek@inter-actief.be voor alle informatie. De vierdelige reeks Waar zijn de Rechtvaardige Rechters gebleven? is momenteel alleen beschikbaar bij ons, aan 9,99€.
Waar zijn de Rechtvaardige Rechters gebleven? - 2
May 23 2023
Waar zijn de Rechtvaardige Rechters gebleven? - 2
VAN SCHOTTE TOT PLANTEXELDit is de tweede aflevering van een vierdelige reeks waarin Patrick Bernauw samen met Nina Schotte op zoek gaat naar het verdwenen paneel de Rechtvaardige Rechters, en dit in de buurt van de oude leerlooierij Schotte aan de Kapellekensbaan in Aalst. In deze aflevering gaan we nader in op het verband tussen Hippolyte Schotte en Arsène Goedertier: de noodlijdende Congolese firma Plantexel. En we staan ook even stil bij het Kasteel van Schotte...Patrick Bernauw droeg de afgelopen dertig jaar meer dan zijn steentje bij tot de Mysteries van het Lam Gods en publiceerde niet minder dan zes boeken over het onderwerp: een historische thriller (Het bloed van het lam), een jeugdroman (De rechtvaardige rechters), een fotoboek voor een stadsspel, een paar non-fictie werken (De Mythe van de Rechtvaardige Rechters)…Er wordt gebruik gemaakt van een Youtube filmpje van Bart Meese 'Zijn de Rechtvaardige Rechters gevonden? (Marc De Bel denkt van wel)'.Concept, scenario, opname & montage podcast: Patrick BernauwMuziek: Fernand Bernauw / NaamiUrbex Fotoshoot: Marc BormsProductie: vzw de Scriptomanen / Mysterieus België / www.stadsspel.beDeze productie werd mede mogelijk gemaakt door de steun van Erfgoedcel Denderland en de Vlaamse Gemeenschap.Wilt u onze podcast een onmisbaar financieel steuntje in de rug geven? Stream een aflevering dan via uw storytel.com/be abonnement of koop een luisterboek aan bij luisterrijk.nl. Nog beter: koop het rechtstreeks aan bij ons! Stuur een mailtje naar luisterboek@inter-actief.be voor alle informatie. De vierdelige reeks Waar zijn de Rechtvaardige Rechters gebleven? is momenteel alleen beschikbaar bij ons, aan 9,99€.
Waar zijn de Rechtvaardige Rechters gebleven? - 1
May 4 2023
Waar zijn de Rechtvaardige Rechters gebleven? - 1
DE CODE IN DE DUMMYHet paneel de Rechtvaardige Rechters, in 1934 gestolen uit het Lam Gods en nog steeds spoorloos, is ondertussen uitgegroeid tot een heus Vlaams Monster van Loch Ness. Tal van amateur-detectives zijn nog steeds op zoek naar verklaringen en een mogelijke bergplaats. Dat leidt al eens tot een hype in de media, of de crash van een website. Patrick Bernauw droeg de afgelopen kwarteeuw meer dan zijn steentje bij tot de mythe en publiceerde niet minder dan zes boeken over het onderwerp: een historische thriller (Het bloed van het lam), een jeugdroman (De rechtvaardige rechters), een fotoboek voor een stadsspel, een paar non-fictie werken (De Mythe van de Rechtvaardige Rechters)…Enkele jaren geleden kwam hij in contact met ene Nina Schotte, die beweert dat de bergplaats van het onschatbare paneel mogelijk niet in Gent moet worden gezocht, maar op of nabij de terreinen die vroeger tot de leerlooierij Schotte behoorden, langs de ook al mythische Kapellekensbaan in Aalst. Samen met Nina Schotte trok hij op onderzoek en maakte een vierdelige podcast. In deze eerste aflevering schetst Patrick in grote lijnen het verhaal van de roof - en de nasleep - met inbegrip van de ontdekking die hij nu al meer dan 30 jaar geleden deed: de code in de dummy.Concept, scenario, opname & montage podcast: Patrick BernauwMuziek: Fernand Bernauw / NaamiUrbex Fotoshoot: Marc BormsProductie: vzw de Scriptomanen / Mysterieus België / www.stadsspel.beDeze productie werd mede mogelijk gemaakt door de steun van Erfgoedcel Denderland en de Vlaamse Gemeenschap.Wilt u onze podcast een onmisbaar financieel steuntje in de rug geven? Stream een aflevering dan via uw storytel.com/be abonnement of koop een luisterboek aan bij luisterrijk.nl. Nog beter: koop het rechtstreeks aan bij ons! Stuur een mailtje naar luisterboek@inter-actief.be voor alle informatie. De vierdelige reeks Waar zijn de Rechtvaardige Rechters gebleven? is momenteel alleen beschikbaar bij ons, aan 9,99€.
ChatGPT... en de Moord op Albert I
Jan 30 2023
ChatGPT... en de Moord op Albert I
In de krant De Morgen van 28 januari 2023 stelde schrijfster en columniste Heleen Debruyne vast; over het artificieel intelligente programma ChatGPT: ‘Alleen heeft dit hulpmiddel een grote fout waar ik bizar weinig over lees: het onvermogen om feit van onzin te onderscheiden. En het totale gebrek aan bronvermelding. Je stelt een vraag, je krijgt een antwoord als feit gepresenteerd. (…) Leer de chatbot zeggen waar hij zijn informatie haalt. En wanneer hij aan het improviseren slaat.’Begin januari 2023 stelde Patrick Bernauw een eenvoudige vraag aan ChatGPT, naar een toch wel vrij bekende historische kwestie: namelijk het dodelijk ongeval van - of de moord op - de Belgische koning Albert I in 1934, in Marche-les-Dames… Waarop de chatbot niet alleen volop aan het improviseren ging, maar zelfs ronduit begon te fabuleren. Eerder al schreef Bernauw op zijn blog het artikel Schrijven met Artificiële Intelligentie: zin & onzin van ChatGPT.Hier vind je een volledige transcriptie van ChatGPT... en de Moord op Albert I, een artificieel intelligent detective onderzoek.En dit is een vervolgartikel: ChatGPT, of: de artificieel intelligente Fabeltjeskrant.Scenario en opname: Patrick Bernauw. Montage: Antoine Derksen. In deze podcast werd gebruik gemaakt van geluidseffecten van freesound.org en soundbites van Siri en van het Omroepmuseum, met radiofragmenten over de begrafenis van Albert I. Muziek Adobe Stockmusic.Wilt u onze podcast een onmisbaar financieel steuntje in de rug geven? Stream een aflevering dan via uw storytel.com/be abonnement of koop een luisterboek aan bij luisterrijk.nl. Nog beter: koop het rechtstreeks aan bij ons! Stuur een mailtje naar luisterboek@inter-actief.be voor alle informatie.
De duiveljager - aflevering 4
Jan 6 2023
De duiveljager - aflevering 4
Een gruwelijke moord, een dorp dat zich in stilzwijgen hult, een proces dat de gemoederen beroert, en een openbare ophanging op de Markt van Middelburg… Het zijn de ingrediënten van "De duiveljager", een op feiten gebaseerde true crime geschiedenis over de misdaden van een Zeeuwse plattelandsarts in het midden van de 19de eeuw.Jean Baptiste de Loeil leek een keurig heerschap. Afkomstig uit een gegoede Vlaamse familie, getrouwd met een al even welgestelde bourgeoisiedochter, Felicita. Hij vestigde zich in het grensdorp Koewacht, dat deels tot België, deels tot Nederland behoort. De Loeil werd al gauw ‘de duiveljager’ genoemd, omdat hij zich bezighield met kwakzalverij. Maar hij ranselde zijn vrouw ook met de regelmaat van de klok af, hongerde haar uit, sloot haar op onder mensonterende omstandigheden… tot de dood erop volgde. In deze vierde en laatste "coda" aflevering strijken de auteurs Jürgen Gijsel en Patrick Bernauw samen met podcastmaker Antoine Derksen neer in Middelburg. Daar keren ze nog een laatste keer terug in de tijd, brengen ze verslag uit van de ophanging die hier plaatsvond en van de doodstraf zoals die destijds werd uitgevoerd. Dat leidde ook tot de nodige controverse.Deze productie werd verder gerealiseerd met de steun van de bibliotheek van Moerbeke en de Erfgoedcel Waasland. Het boek "De duiveljager" van Jürgen Gijsel, en de gelijknamige podcast werden aan pers en publiek voorgesteld op 26 november 2022, in de bibliotheek van Moerbeke. Alle verdere info: https://www.scriptomanen.org/2022/08/de-duiveljager-jurgen-gijsel.htmlWilt u onze podcast een onmisbaar financieel steuntje in de rug geven? Stream een aflevering dan via uw storytel.com/be abonnement of koop een luisterboek aan bij luisterrijk.nl. Nog beter: koop het rechtstreeks aan bij ons! Stuur een mailtje naar luisterboek@inter-actief.be voor alle informatie. De vierdelige reeks De duiveljager is momenteel alleen beschikbaar bij ons, aan 9,99€.
De duiveljager - Aflevering 3
Nov 25 2022
De duiveljager - Aflevering 3
Een gruwelijke moord, een dorp dat zich in stilzwijgen hult, een proces dat de gemoederen beroert, en een openbare ophanging op de Markt van Middelburg… Het zijn de ingrediënten van "De duiveljager", een op feiten gebaseerde true crime geschiedenis over de misdaden van een Zeeuwse plattelandsarts in het midden van de 19de eeuw.Jean Baptiste de Loeil leek een keurig heerschap. Afkomstig uit een gegoede Vlaamse familie, getrouwd met een al even welgestelde bourgeoisiedochter, Felicita. Hij vestigde zich in het grensdorp Koewacht, dat deels tot België, deels tot Nederland behoort. De Loeil werd al gauw ‘de duiveljager’ genoemd, omdat hij zich bezighield met kwakzalverij. Maar hij ranselde zijn vrouw ook met de regelmaat van de klok af, hongerde haar uit, sloot haar op onder mensonterende omstandigheden… tot de dood erop volgde. In deze derde aflevering ligt de focus op het proces en de terechtstelling in Middelburg. Zoals ook in de vorige afleveringen het geval was, proberen we tot een zo getrouw mogelijke reconstructie en een auditief tijdsdocument te komen, ditmaal vooral aan de hand van de procesverslagen, allerlei correspondentie en enkele artikels in de kranten van toen. Dit docudrama in vier delen werd opgezet in samenwerking met de toneelkring Baudeloo uit Sinaai. Aan "De duiveljager" werkten mee: Ignaas Van den Bossche, Tine Van Poucke, Kirstel De Mulder, Yoshi Gysel, Stefan Van Pottelberghe, Willy De Mulder, Erik Van Guyse, Karin De Wael en Marleen De Plukker. Peter Kooremans en Didi Neefs kwamen over uit Nederland. Patrick Bernauw schreef het scenario op basis van het boek van Jürgen Gijsel, en Antoine Derksen stond in voor opnames en montage. Muziek: Fernand Bernauw. De productie werd verder gerealiseerd met de steun van de bibliotheek van Moerbeke en de Erfgoedcel Waasland.Het boek, ebook en de vierdelige podcast "De duiveljager" werden aan pers en publiek voorgesteld op 26 november 2022, in de bibliotheek van Moerbeke. Alle verdere info: https://www.scriptomanen.org/2022/08/de-duiveljager-jurgen-gijsel.htmlWilt u onze podcast een onmisbaar financieel steuntje in de rug geven? Stream een aflevering dan via uw storytel.com/be abonnement of koop een luisterboek aan bij luisterrijk.nl. Nog beter: koop het rechtstreeks aan bij ons! Stuur een mailtje naar luisterboek@inter-actief.be voor alle informatie. De vierdelige reeks De duiveljager is momenteel alleen beschikbaar bij ons, aan 9,99€.
De duiveljager - aflevering 2
Oct 18 2022
De duiveljager - aflevering 2
Een gruwelijke moord, een dorp dat zich in stilzwijgen hult, een proces dat de gemoederen beroert, en een openbare ophanging op de Markt van Middelburg… Het zijn de ingrediënten van "De duiveljager", een op feiten gebaseerde true crime geschiedenis over de misdaden van een Zeeuwse plattelandsarts in het midden van de 19de eeuw.Jean Baptiste de Loeil leek een keurig heerschap. Afkomstig uit een gegoede Vlaamse familie, getrouwd met een al even welgestelde bourgeoisiedochter, Felicita. Hij vestigde zich in het grensdorp Koewacht, dat deels tot België, deels tot Nederland behoort. De Loeil werd al gauw ‘de duiveljager’ genoemd, omdat hij zich bezighield met kwakzalverij. Maar hij ranselde zijn vrouw ook met de regelmaat van de klok af, hongerde haar uit, sloot haar op onder mensonterende omstandigheden… tot de dood erop volgde. In deze tweede aflevering staat de Zeeuwse hoofdstad Middelburg centraal. Samen met Jürgen Gijsel, die een boek schreef over het onderwerp, loopt Patrick Bernauw in de voetsporen van Jean-Pierre Van Diggelen, de advocaat van de duiveljager. Aan de hand van brieven, getuigenverklaringen en verhoren van de betrokkenen maken ze een reconstructie van de eerste bezoeken van Jean-Pierre aan zijn cliënt, die daar opgesloten was in het Huis van Bewaring, aan de Kousteense Dijk. Dit docudrama in vier delen werd opgezet in samenwerking met de toneelkring Baudeloo uit Sinaai. Aan "De duiveljager" werkten mee: Ignaas Van den Bossche, Tine Van Poucke, Kirstel De Mulder, Yoshi Gysel, Stefan Van Pottelberghe, Willy De Mulder, Erik Van Guyse, Karin De Wael en Marleen De Plukker. Peter Kooremans en Didi Neefs kwamen over uit Nederland. Patrick Bernauw schreef het scenario op basis van het boek van Jürgen Gijsel, en Antoine Derksen stond in voor opnames en montage. Muziek: Fernand Bernauw. De productie werd verder gerealiseerd met de steun van de bibliotheek van Moerbeke en de Erfgoedcel Waasland.Het boek, ebook en de vierdelige podcast "De duiveljager" werden aan pers en publiek voorgesteld op 26 november 2022, in de bibliotheek van Moerbeke. Alle verdere info: https://www.scriptomanen.org/2022/08/de-duiveljager-jurgen-gijsel.htmlWilt u onze podcast een onmisbaar financieel steuntje in de rug geven? Stream een aflevering dan via uw storytel.com/be abonnement of koop een luisterboek aan bij luisterrijk.nl. Nog beter: koop het rechtstreeks aan bij ons! Stuur een mailtje naar luisterboek@inter-actief.be voor alle informatie. De vierdelige reeks De duiveljager is momenteel alleen beschikbaar bij ons, aan 9,99€.
De duiveljager - aflevering 1
Sep 20 2022
De duiveljager - aflevering 1
Een gruwelijke moord, een dorp dat zich in stilzwijgen hult, een proces dat de gemoederen beroert, en een openbare ophanging op de Markt van Middelburg… Het zijn de ingrediënten van "De duiveljager", een op feiten gebaseerde true crime geschiedenis over de misdaden van een Zeeuwse plattelandsarts in het midden van de 19de eeuw.Jean Baptiste de Loeil leek een keurig heerschap. Afkomstig uit een gegoede Vlaamse familie, getrouwd met een al even welgestelde bourgeoisiedochter, Felicita. Hij vestigde zich in het grensdorp Koewacht, dat deels tot België, deels tot Nederland behoort. De Loeil werd al gauw ‘de duiveljager’ genoemd, omdat hij zich bezighield met kwakzalverij. Maar hij ranselde zijn vrouw ook met de regelmaat van de klok af, hongerde haar uit, sloot haar op onder mensonterende omstandigheden… tot de dood erop volgde. In deze eerste aflevering bezoekt Patrick Bernauw samen met Jürgen Gijsel, die een boek schreef over het onderwerp, het dorpje Koewacht... En vandaar keren ze terug in de tijd om aan de hand van brieven, getuigenverklaringen en verhoren van de betrokkenen een reconstructie te maken van de destijds zeer beruchte zaak. Een en ander wordt ook verteld vanuit het perspectief van de Middelburgse advocaat van de Loeil, zodat dit waargebeurde verhaal zich laat beluisteren als een docudrama.De productie werd opgezet in samenwerking met de toneelkring Baudeloo uit Sinaai. Aan "De duiveljager" werkten mee: Ignaas Van den Bossche, Tine Van Poucke, Kirstel De Mulder, Yoshi Gysel, Stefan Van Pottelberghe, Willy De Mulder, Erik Van Guyse, Karin De Wael en Marleen De Plukker. Peter Kooremans en Didi Neefs kwamen over uit Nederland. Patrick Bernauw schreef het scenario op basis van het boek van Jürgen Gijsel, en Antoine Derksen stond in voor opnames en montage. Muziek: Fernand Bernauw. De productie werd verder gerealiseerd met de steun van de bibliotheek van Moerbeke en de Erfgoedcel Waasland.Het boek, ebook en de vierdelige podcast "De duiveljager" werden aan pers en publiek voorgesteld op 26 november 2022, in de bibliotheek van Moerbeke. Alle verdere info: https://www.scriptomanen.org/2022/08/de-duiveljager-jurgen-gijsel.htmlWilt u onze podcast een onmisbaar financieel steuntje in de rug geven? Stream een aflevering dan via uw storytel.com/be abonnement of koop een luisterboek aan bij luisterrijk.nl. Nog beter: koop het rechtstreeks aan bij ons! Stuur een mailtje naar luisterboek@inter-actief.be voor alle informatie. De vierdelige reeks De duiveljager is momenteel alleen beschikbaar bij ons, aan 9,99€.
De Führer en zijn Profeet
Aug 10 2022
De Führer en zijn Profeet
In dit hoorspel kruipt Patrick Bernauw in de huid van de raadselachtige figuur Erik Jan Hanussen. Een joods helderziende en astroloog, variété artiest, illusionist en charlatan, die in werkelijkheid Herschel Steinschneider heette... Hij zou Adolf Hitler opgeleid hebben tot redenaar, en niet alleen de doorbraak van de Führer voorspeld hebben, maar ook zijn ondergang. Is dat de reden waarom Hanussen werd geëxecuteerd in de nacht van 24 op 25 maart 1933, kort na de definitieve doorbraak van Hitler en de brand van de Rijksdag? Na zijn dood schoven de nazi's de schuld in de schoenen van de communisten, en nog lang nadien zocht men de motieven voor de moord vooral in de richting van een schulden- of vrouwenkwestie. Patrick Bernauw schreef in de jaren negentig een prijswinnend toneelstuk, en samen met Guy Didelez een zowel in eigen land als in Duitsland bekroonde roman over het mysterie rond Erik Jan Hanussen. "In het teken van de ram" kan nog steeds besteld worden in de plaatselijke en online boekhandel. Op zijn blog schetst Bernauw de achtergronden en de ontstaansgeschiedenis van "De Führer en zijn Profeet": https://www.bernauw.com/2022/08/de-fuhrer-en-zijn-profeet-een.htmlIn deze monoloog - door de auteur geacteerd, opgenomen en gemonteerd - kreeg ook het schimpliedje "Stokken & Stenen" een plaats. Met zijn gezelschap voor muziektheater overwoog hij ooit een productie over Hanussen te brengen, en in die context werd ook dit lied gemaakt - maar deze productie is er nooit gekomen. De muziek is van Fernand Bernauw.Wilt u onze podcast een onmisbaar financieel steuntje in de rug geven? Stream een aflevering dan via uw storytel.com/be abonnement of koop een luisterboek aan bij luisterrijk.nl. Nog beter: koop het rechtstreeks aan bij ons! Stuur een mailtje naar luisterboek@inter-actief.be voor alle informatie. Deze aflevering maakt deel uit van de compilatie Het Beste uit Ware Misdaad, 2022: Edgar Allan Poe, een moordzaak + De man die uit de lucht viel + De Moord op Alice Renaud + Zwarte Weduwe, het verhaal van Henri Landru + De Führer en zijn Profeet. De compilatie is momenteel alleen beschikbaar bij ons, aan 9,99€.
Zwarte Weduwe - het verhaal van Henri Landru, de moderne Blauwbaard
Jul 20 2022
Zwarte Weduwe - het verhaal van Henri Landru, de moderne Blauwbaard
Parijs, 1922. Op de avond voordat zijn hoofd zal vallen in de mand onder de guillotine, bijgenaamd de Zwarte Weduwe, wordt Henri Désiré Landru in zijn dodencel bezocht door "een droom van een vrouw, de vrouw van mijn angstdromen". Ze noemt zich de Zwarte Weduwe en ze beweert wraak te willen nemen voor wat haar zusters werd aangedaan... Henri Désiré Landru had een huwelijksbureau opgericht, waarin hij de enige kandidaat was. Onder een valse naam begon hij een relatie met tientallen vrouwen, onder wie er een aantal werden vermist. Had hij ze, met het oog op hun centen, als een moderne Blauwbaard om het leven gebracht... en laten verdwijnen in de oven van zijn buitenhuisje in Gambais?In 1992 publiceerde Patrick Bernauw (www.bernauw.com) een bundel "docudetectives" over legendarische vrouwenmoordenaars, onder de titel "Landru bestaat niet". Ook daarin onderzocht hij al de mogelijkheid of Landru inderdaad werd "geflikt". In 1999 was "Zwarte Weduwe" de tweede productie van het gezelschap voor muziektheater van Patrick Bernauw, Compagnie de Ballade. Een mini-musical waarin hij ook zelf de rol van Landru vertolkte, de verteller. Zijn broer Fernand (www.naami.bandcamp.com) zorgde voor de muziek; Fré Schollaert, Amaryllis Temmerman en Ann Devuyst namen de zangpartijen voor hun rekening. Patrick herwerkte de mini-musical tot deze hoorspel monoloog, met muziek uit de voorstelling: o.a. "Geen motief voor moorddadige praktijken" en "Het Lied van de Zwarte Weduwe".Wilt u onze podcast een onmisbaar financieel steuntje in de rug geven? Stream een aflevering dan via uw storytel.com/be abonnement of koop een luisterboek aan bij luisterrijk.nl. Nog beter: koop het rechtstreeks aan bij ons! Stuur een mailtje naar luisterboek@inter-actief.be voor alle informatie. Deze aflevering maakt deel uit van de compilatie Het Beste uit Ware Misdaad, 2022: Edgar Allan Poe, een moordzaak + De man die uit de lucht viel + De Moord op Alice Renaud + Zwarte Weduwe, het verhaal van Henri Landru + De Führer en zijn Profeet. De compilatie is momenteel alleen beschikbaar bij ons, aan 9,99€.
De Moord op Alice Renaud
Jun 2 2022
De Moord op Alice Renaud
Alice Renaud was zeventien toen ze de vijf jaar oudere Félicien Rops ontmoette. Hij was op dat moment al een kunstschilder met een reputatie. Ze kregen een verhouding; zij werd zijn model, hij financierde haar muziekstudie. Alice ging al snel werken als actrice en sopraan bij de Koninklijke Muntschouwburg in Brussel. Daar leerde ze, in 1876, Gustave Van der Smissen kennen, terwijl ze meespeelde in "Carmen" van Bizet. Vandersmissen werd hartstochtelijk verliefd op haar, maar zijn familie vond haar te min. Toch traden de actrice en de advocaat-politicus in het huwelijk.De pers smulde volop van de geruchten omtrent de "losbandige" Alice Renaud, zoals haar overspel met een huisvriend, de verlopen burggraaf Edgard Dupleix de Cadignan. Dat had zo zijn gevolgen voor de politieke carrière van Vandersmissen. Alice weigerde van hem te scheiden en probeerde haar man terug te winnen met haar charmes. Maar Vandersmissen schoot haar in een opwelling neer, en Alice overleed enkele dagen later in het ziekenhuis. Dit verhaal reconstrueert de feiten vanop het sterfbed van Alice Renaud. Wij zijn getuige van haar ijldromen, van monologen en dialogen die misschien alleen in haar verbeelding hebben weerklonken, van haar vervormde herinneringen waaruit de muziek van Bizet niet weg te denken is. Het scenario voor dit hoorspel werd geschreven en gespeeld door een collectief van de schrijfklassen van Patrick Bernauw aan de Academie voor Podiumkunsten in Aalst. Alice was dan ook een Aalsterse en het was in Aalst waar de beroemde fabriek van de vader van Gustave Vandermissen stond, die de bijnaam "Kapiteintjes" kreeg.Voor de teksten van dit docudrama tekenden Hilde Schockaert (Alice op haar sterfbed), Anna van Ro (de brieven van Alice) en Rita Laureys (roddelende kamermeisjes en de uitbaatster van een rendez-vous hotel). U hoort de stemmen van Isabelle Tolleneer (Alice), Kyra De Backer (Jeanne), Ellen Van de Velde (Hortense), Rita Laureys (Clarisse) en Patrick Bernauw (diverse vervormde stemmen). Eindredactie, opname en regie: Patrick Bernauw. De muziek herkent u ongetwijfeld als het lied van de "Toréador" en "L'amour est un oiseau rebelle" uit "Carmen" van Bizet.Wilt u onze podcast een onmisbaar financieel steuntje in de rug geven? Stream een aflevering dan via uw storytel.com/be abonnement of koop een luisterboek aan bij luisterrijk.nl. Nog beter: koop het rechtstreeks aan bij ons! Stuur een mailtje naar luisterboek@inter-actief.be voor alle informatie.Deze aflevering maakt deel uit van de compilatie Het Beste uit Ware Misdaad, 2022: Edgar Allan Poe, een moordzaak + De man die uit de lucht viel + De Moord op Alice Renaud + Zwarte Weduwe, het verhaal van Henri Landru + De Führer en zijn Profeet. De compilatie is momenteel alleen beschikbaar bij ons, aan 9,99€.