de Volkskrant Elke Dag | Het klimaatdrama op de piste

Listn | Podcasts voor Professionals

Jan 24 2023 • 14 mins

Het kan zómaar zijn dat de Alpenweiden op het moment dat je dit leest ‘gewoon’ bedekt zijn met een dik pak sneeuw. Maat toch: het recente sneeuwgebrek op de Zwitserse, Oostenrijkse, Franse en Italiaanse skipistes staat niet geheel op zichzelf. Dat is sneu voor mensen die na drie jaar corona weer eens de stoute skischoenen willen aantrekken. Maar het is vooral zorgwekkend voor het klimaat – en daarmee voor ons allemaal.

Voor de Volkskrant-podcast Elke Dag is het in ieder geval aanleiding om de winterse stand van zaken in de Alpen eens nader te bekijken. Wat maakt de Alpen extra kwetsbaar voor klimaatverandering? Wordt er over dertig jaar überhaupt nog wel geskied in de traditionele skigebieden? En, voor de niet-wintersporters: wat zijn de gevolgen van een oprukkende sneeuwgrens voor de waterhuishouding in de Hollandse Delta?

Skigebieden elders

Vragen waar aardwetenschapper Niels Waarlo en wetenschapsredacteur Oscar van Putten uitgebreid op ingaan. Duidelijk is dat sneeuwrijke skipistes wel degelijk steeds schaarser zullen worden. Maar toch: door het hogerop te zoeken of door naar noordelijker oorden te trekken, zal de echte liefhebber zich zijn sneeuwpretje voorlopig nog niet laten afnemen. Al moeten er energieslurpende sneeuwkanonnen aan te pas komen.

Meer podcasttips over vakantie en vrije tijd? Klik hier

"Skiën tussen groene weides: is het einde van de wintersport in zicht?" is een aflevering van de podcast de Volkskrant Elke Dag en werd oorspronkelijk gepubliceerd op 6 januari 2023.

Deze tip is geselecteerd door Listn.nl en aanbevolen door Thijs van Listn. Ga naar Listn.nl voor meer podcasttips.